Днес сварих една Американска пшенична биричка. По-голямата част от нея е предвидена за Есенния празник на 8-ми октомври в Халбите, стига да стане разбира се
Рецептата за 29 литра бира преди ферментацията! (27 и малко във ферментатора и 1,9 отделена и замразена във фризера за газировка)
Общо 6,2 кг. малц:
- 3 кг. Гръцки Пейл Ейл
- 3 кг. Пшеничен
- 0,2 кг. Караамбър
Хмел 50 гр. Цитра (ИБУ 25), по следната схема
- 10 гр. на 50 минути преди края на варенето;
- 10 гр. на 15 минути + чаена лъжичка Ирландски мъх;
- 10 гр. на 10 минути;
- 20 гр. на 5 минути;
Дрожди Нотингам, внесени след стартер.
Процедура: смесване на 62-63 гр., при съотношение 1/2 (12-13 литра вода), температурата падна на около 55 гр. задържане 30 минути така (уж протеинова пауза). След това добавяне на още 6 литра вода и покачване на температурата на 63-64 гр. за основно озахаряване. Държах там около час, но поради лоша йодна проба, добавих още 6 литра вряла вода и покачих температурата на около 68 гр. Задържах така още 30 минути и пробата най-сетне излезе. (общо озахарявах около 2 часа!!!)
Промиването въпреки пшеничния малц беше песен с оплетката от мека връзка, която ползвам и хладилната чанта. Хванах и цаката, че при повече вода, започва да тече в началото, но след това набива и спластява триците и се задръства. Спирам от канелката, разбърквам много хубаво добре, след ковто първите 3 литра ги връщам обратно и така отново започва да тече бистро. Водата за промиването беше на около 80 гр., като я вливах на 2 пъти по 5 литра и процедирах по същия начин - затварям бъркам много хубаво, връщам първите литри обратно и след това започвам да източвам бистро. В резултат на това промих много бързо и с добра ефективност. Преди варенето имах около 35 литра на 11,5 Плато. Варих общо един час, като добавих хмела по схемата горе. Охладих със серпентина, без да правя "уърпул" за около час и 10-15 минути до 25 гр. Финално прецеждане и заквасване на 27 литра мъст на 13 Плато + 1,9 литра отделена и замразена във фризера за газировка. Като цяло съм доволен засега, но имам притеснения за температурата на ферментация. В мазето е 22-23 гр. Нотингам съм ги пробвал до 20 гр. външна температура и нямаше лоши вкусове, обаче сега не зная, ще докладвам!