Здравейте!
Вчера направих първата си варка. Пълен провал според мен,защото йодната проба беше лилава.Колкото и да доозахарявах на темп.около 67 гр.,пробата пак си беше лилава.Накрая реших да продължа, пък каквото стане.Варих час и половина, после охладих със серпентина до около 22-23 гр. Заредих ферментатора /голяма стъклена дамаджана/ и след няколко часа клапана започна да бълбука. На 12-ият час клапана бълбукаше много здраво,но нямаше никаква пяна.Преди малко пак го проверих - вече около 24 часа от началото на ферментацията клапана бълбука,чак ще хвръкне. Но няма и 1 милиметър пяна. Някой знае ли на какво се дължи това?
П.С. Дрождите са за горна ферментация.
Благодаря предварително за отговорите.