Бъзова бира?!?!

Модератор: Martin

Бъзова бира?!?!

Мнениеот ВескоВарна » 16 Юни 2016, 15:48

Здравейте! Преди почти месец си направих бъзова лимонада по традиционната рецепта:
30-32л вода
50-60цвята бъз
3кг захар
3-4 пакетчета лимонтозу

Така от 2 дози се сдобих с 2 кека по 30л с лимонада под СО2. Моите я харесват, но понеже е много взе да омръзва. в неделя бутилирах вайцена и реших да си спретна експеримент.
В 2,5л шише сложих 2 литра лимонада с относителен екстракт 9% и като аджамия изсипах 200-300мл промивка дрожди директно от ферментатора. Вероятно съм презасял! :mrgreen:
Фрерментацията си тръгна и като гледан захарта е към 2%, а още е четвъртътк! По съвет на колегата Караконджул съм пуснал един руски захаромер в бутилката(ферментатор) и си го гледам без да отварям.
Утре ще откаля и ще газирам принудително пък каквото стане...
Последна промяна ВескоВарна на 16 Юни 2016, 21:00, променена общо 1 път
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Бъзова бира?!?!

Мнениеот nikolay.illov » 16 Юни 2016, 18:22

Ми ша стане...нещо!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Бъзова бира?!?!

Мнениеот Martin » 17 Юни 2016, 10:26

Това по ми докарва на бъзов сайдер. Трябваше да го изсипеш в някоя бира може би. Колегата SDS миналата година ползва бъзовият концентрат за газировка на бирата. Той може да ти каже как се е получило.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Бъзова бира?!?!

Мнениеот ВескоВарна » 17 Юни 2016, 14:51

В неделя бутилирах един Вайцен за който доста се постарах да стане бъзов. първо приготвих бъзова вода(50цвята в 32лвода), но при преварката аромата изчезна. При преварката сложих смлян спанак и водата стана зелена, но при майшването и цвета изчезна. Накрая след бурната ферментация добавих чай от сух бъз, Ако и той го няма, ще го смеся с лимонадата!!! Да види(Вайцена), че в моята къща аз командвам! :lol:
Не знам защо очаквах лимона и лимонтозуто в лимонадата да уморят дрождите ...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Бъзова бира?!?!

Мнениеот SDS » 17 Юни 2016, 17:08

И при мен беше същото загуби се вкуса на бъз. Стана си нормална бира в която само аз си знаех, че има бъз.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Бъзова бира?!?!

Мнениеот ВескоВарна » 21 Юни 2016, 10:55

Извадих течноста от ферментатора и газирах принудително. Доста е сухо, киселее и има един остатъчен вкус, които на мен не ми допада. Според жена ми е от бъза, като се замисля и във вайцена ми го има, но по-слаб... и поносим. Няма да ги смесвам.
И да не спирам експериментите изсипах върху дрождите и 2л сок от ябълка(вече 3-та употреба). Сока е от Лидл 50% ... четох, че за сайдер ползвате 100%, но това имах налично и го реших спонтанно. Ефтиния захаромер показа 10%, по кутия 9%. Започна ферментация, бавно но славно ... за 3 дни падна до към 4%. При 0% ще сложа малко подсладител и ще добавя и захар за газировка ...каквото стане

П.П. Макар фермантиралата лимонада да не ми допада на вкус, ароматът й е все така силен!
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Бъзова бира?!?!

Мнениеот ВескоВарна » 25 Юни 2016, 13:05

Добавих към Ферментиралата лимонада 20% не ферментирала и стана за пиене! :mrgreen:
Проектосайдера изферментира до под 0,5%Р(ще обясня в другата ми тема). Откалих и добавих към 250мл 100% ябълков сок и 700мл безалкохолно Ябълка... общо 3л за бутилиране. Сока е за газировка, а безалкохолното за остатъчна сладост.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05


Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron