Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 05 Юни 2016, 21:42

Днес варих биричка :) След няколко месеца ще станат 2 години, откакто се "запалих" по това хоби и чак днес се престраших да се опитам да сваря любимия си стил - Вайцен! Разбира се причините да не го сваря може би се кореняха в страха от промиването на пшеничния малц, а донякъде и в температурните паузи, нужни за стила. Наскоро се сдобих с хладилна чанта, направих и канелка и филтър от оплетка на мека връзка и реших, че е настъпил момента да опитам ;)
Рецептата:
3 кг. Пшеничен малц
3 кг. Пилзнерски малц
30 гр. Халертау за 50 минути, една порция само за горчивина (ИБУ 15-16)
Дрожди WB-06, 11 гр., внесени след предварителен стартер.
До тук добре, на практика обаче как се получиха нещата: Загравяне на 12 литра вода (1/2) до 62-63 гр., смесване с малца, температурата отиде на 53-55 гр. Задържах така 30 минути (нещо като Протеинова пауза). Според калкулатора с добавянето на още 6-7 литра (до 1/3) вряла вода, температурата трябваше да се качи на 67 гр. (разбира се отчетох, че в моя случай водата завира не на 100, а на 95 гр., което бях установил при предишни варки). Тъй като не успях да постигна желаната температура, продължих да добавям вряла вода, като в крайна сметка стигнах 1/5, което не ми хареса, но нямаше как! Задържах 50 минути на около 67 гр. Йодната проба излезе сполучлива и пристъпих към промиването. В началото вървеше супер, след това драстично намаля, със спиране и разбъркване успях за 1 час да промия и да събера около 35 литра на 10 Плато. Викам си супер, ще постигна поне 12 Плато след варенето, значи ще сме ок. След като завря доста бурно (чак взе да пръска), оставих да поври поне 30-40 минути, преди да добавя 30 гр. Халертау (5,4 %). Междувременно бях преварил вода, отделил от мъста, охладил, добавил малко захар и посял дрождите да се "събудят". Доста добре се развиха и бяха много активни! След варенето имах около 28-29 литра мъст. Охладих с новата ми придобивка (серпентина от неръждавейка 6 метра) за около 50 минути до 25-27 гр. Финално прецедих за около 30-тина минути, измерих и ..... изненада, едвам 11,5 Плато :shifty: Очаквах поне 12, а вря доста бурно и изгуби около 7 литра за времето на варенето, а защо така се получи не зная :think: Преди да взема проба, разбърках добре цялата мъст, за да не стане така, че измерването да бъде грешно. Както и да е, време и смисъл от вайкане нямаше и продължих. За първи път реших да отделя мъст, която да използвам за карбонизация след ферметацията. До сега винаги съм газирал със захар и съм бил доволен, но трябва да опитам и този начин :) За целта изчислих, че при 11,5 Плато, ако желая 6,5 гр. на литър за 29 литра, това прави 2 литра отделена мъст. Отделих малко повече, да кажем 2,1-2,2 литра, които замразих във фризера. Така финално във ферментатора останаха около 27 литра на 11,5 Плато, които след заквасването, оставих на 24 гр. външна температура. 3 часа по-късно клапана вече бълбука през 1 секунда :D В крайна сметка целта беше малко по-малко количество на по-висока плътност, но получих по-голямо на по-ниска :) Все пак за стила в дебелите книги пише от 11 до 13 Плато, така че влизаме :dance: Ще докладвам как вървят нещата и какво се е получило. НАЗДРАВЕ!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот victoryvt » 06 Юни 2016, 08:22

35л. на 10% са 3.5кг. екстракт от 6кг. малц. А това прави 58% екстрактивност, което е твърде малко за пшенична бира.
Нещо с промиването има, ама какво ...
Обаче за 27л. след варката трябваше да стане почти 13% , а ти репортваш 11 и нещо, и тука има нещо гнило.
Според мен истината е някъде по средата - може би 12%
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 06 Юни 2016, 09:55

Каквото, такова, няма да я върнем, колкото и да е! Стига да стане, ще се изпие :lol:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот kbirnika » 06 Юни 2016, 19:23

С риск да ти оспамя темата имам един въпрос
За целта изчислих, че при 11,5 Плато, ако желая 6,5 гр. на литър за 29 литра, това прави 2 литра отделена мъст.
как се смята колко мъст да отделя.
Извинявам се за тъпия въпрос, но.....
kbirnika
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Мар 2016, 21:42
Местоположение: Пловдив

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 06 Юни 2016, 20:09

Въпросът ти въобще не е тъп :) Нали за това е форумът, да си помагаме. Ето ти темата, в която ще намериш направена вече таблица, където просто въвеждаш необходимите данни и тя смята колко мъст да отделиш: viewtopic.php?f=32&t=2930 Както виждаш и аз не изчислявам сам, а ползвам на готово таблицата, предоставена ни любезно от колегата Ники Илов (жив и здрав да е :text-thankyoublue: )
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 13 Юни 2016, 23:16

Тази вечер бутилирах Вайцена :) Малко над 27 литра пиво :D Дрождите са свалили екстракта до 2 Плато! Според калкулатор това прави 4,86% ABV, та мисля да я запиша 4,9 ;) За първи път използвам за газировка отделена пивна мъст, като я смятам с еквивалент на около 7 гр. захар на литър (дано се получи добре газировката и не се прегазира бирата). Цвета е бананов, вкуса също. Общо взето точно както желаех са е получило. Ще я държа да се газира около седмица и я "налазвам", не вярвам да устиска дълго време :lol:
Прикачени файлове
13441824_1084808238222121_271712646_o.jpg
13410905_1084808291555449_524829862_o.jpg
13410360_1084808354888776_320778985_o.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Юни 2016, 20:09

Снощи след 4 дни газировка метнах 2 бутилки от Вайцена в хладилника. Днес след като ги изпихме набързо метнах още 2 бутилки и оправихме и тях :D Все пак беше голяма жега, а и реших да сваря бира. Но първо относно Вайцена - чуден!!! Аромат, вкус, вид, всичко както го бях искал, че даже не ми се вярва колко добре се е получил ;) С тая скорост на пиене ще стигне за 1-2 седмици, може би :lol: Определено се убедих за пореден път, че Вайцена е "моят" стил бира. Живи и здрави да сме ще сваря пак, няма как :D
Прикачени файлове
13453358_1087665467936398_89629215_o.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот SDS » 18 Юни 2016, 20:30

Направо ти завиждам прословурия вайцен не ми върви. Не че съм правил кой знай колко, но нямам успешен за сега. Надявам се следващия да стане. :D
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Юни 2016, 20:32

Та подкрепен от домашна бира, реших да не се давам на жегите и на пук да направя варка именно днес :)
Рецепта за бира тип Експеримент "Манджа с грозде"!
Малц - общо 6,17 kg.
Pale ale 5kg
Cara amber 0,6kg
Cara red 0,37kg
Cara munich 0,2kg
Озахаряване 1/3 с 18 литра вода еднотемпературно на 65 Градуса за един час, йодна проба ОК, промиване с 1/4 с 24-25 литра вода за около 40 минути (вървеше добре). Преди варенето събрах около 38-39 литра на 10,5 Плато (1.042 SG). Варене общо 2 часа, като 50 минути преди края около 20 гр. хмел Цитра, замразен във фризера (ползван за сухо охмеляване), 25 минути преди края 20-25 гр. хмел Амарило, също замразен след сухо охмеляване, 15 минути преди края чаена лъжичка Ирландски мъх, 5 минути преди края 20 гр. хмел Халертау на пелети. ИБУ-то го смятам 35-40 някъде. След като спрях да варя добавих един буркан домашен мед. Охладих за около 40 минути до 30 гр. (толкова беше и в помещението, в което варих!), оставих да се поутаи, дръпнах 2/3 с маркуч, а 1/3 прецедих през торбата от магазина. В крайна сметка във ферментатора отидоха 28-29 литра на 14,3 Плато (1.058 SG) и още 1,6 литра във фризера за газировка. За капак, цялата тая "чудесия" заквасих със стартер на дрожди WB-06 второ поколение, с които си ферментирах Вайцена. :lol: Заточих ферментатора в мазето на 22 гр. външна температура. Необходимо е да го следя, защото е доста пълен, да не вземе да изкочи бирата :?
P.S. Като цяло съм доволен, получи се интересен вкус и цвят тъмно червен, клонящ към кафяв. Проблем, който забелязах беше, че въпреки, че варих 2 часа много бурно белтъците останаха на малки парцали. Не съобразих, че няма да се утаят достатъчно добре и вместо да мина всичко през торбата, 2/3 дръпнах с маркуч, поради което вкарах не малка мътилка във ферментатора. Когато се усетих вече беше късно и нямаше какво да направя. Дано няма проблеми с бирата!
Прикачени файлове
13453102_1087770724592539_1825579895_o.jpg
Последна промяна ALL_ON на 18 Юни 2016, 21:36, променена общо 1 път
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Юни 2016, 21:34

Сега имах работа до мазето и..... е...а си мамата!!! 3 часа и половината вода в клапана е изхвърлена! Толкова бурна ферментация не съм имал до сега. Опасявам се, че може да върне пяна и бира през капака на ферментарора и през клапана :roll: Явно дрождите са много активни, което от своя страна значи, че до 72 часа ще са "опасли" всичко! Дано само да не гръмне ферментатора :lol:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron