

Рецептата:
3 кг. Пшеничен малц
3 кг. Пилзнерски малц
30 гр. Халертау за 50 минути, една порция само за горчивина (ИБУ 15-16)
Дрожди WB-06, 11 гр., внесени след предварителен стартер.
До тук добре, на практика обаче как се получиха нещата: Загравяне на 12 литра вода (1/2) до 62-63 гр., смесване с малца, температурата отиде на 53-55 гр. Задържах така 30 минути (нещо като Протеинова пауза). Според калкулатора с добавянето на още 6-7 литра (до 1/3) вряла вода, температурата трябваше да се качи на 67 гр. (разбира се отчетох, че в моя случай водата завира не на 100, а на 95 гр., което бях установил при предишни варки). Тъй като не успях да постигна желаната температура, продължих да добавям вряла вода, като в крайна сметка стигнах 1/5, което не ми хареса, но нямаше как! Задържах 50 минути на около 67 гр. Йодната проба излезе сполучлива и пристъпих към промиването. В началото вървеше супер, след това драстично намаля, със спиране и разбъркване успях за 1 час да промия и да събера около 35 литра на 10 Плато. Викам си супер, ще постигна поне 12 Плато след варенето, значи ще сме ок. След като завря доста бурно (чак взе да пръска), оставих да поври поне 30-40 минути, преди да добавя 30 гр. Халертау (5,4 %). Междувременно бях преварил вода, отделил от мъста, охладил, добавил малко захар и посял дрождите да се "събудят". Доста добре се развиха и бяха много активни! След варенето имах около 28-29 литра мъст. Охладих с новата ми придобивка (серпентина от неръждавейка 6 метра) за около 50 минути до 25-27 гр. Финално прецедих за около 30-тина минути, измерих и ..... изненада, едвам 11,5 Плато





