Американски амбър ейл

Модератор: Martin

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот beerlover » 29 Май 2016, 15:08

Първи опит с Американ амбър ейл.Пробвах да докарам 10 л. чисто,но понеже ползвам електрически котлон и завря доста бавно,та затова и предполагам изпари повече,та накрая бутилирах 17 бутилки от 500мл.
Та,малц:1,8кг Pale ale;0,2 кг Munich;0,2 kг Caramunich.Майшуване от раз,по 2,5 литра вода на килограм малц.Загрях на 73-74 градуса и след като добавих,падна до 66-67.Задържах час,като се наложи на два пъти леко да подгрея.Промих с вода на 75 градуса,докато се събраха 12 литра.В началото преточих около 2-3 литра докато избистри,и след това промиването.Чисто се получиха 12 литра за варене.Варих един час,като в началото сложих 7 грама Magnum,а 10-ина минути преди края 10 грама Cascade.Добавих и около 4-5 грама Ирландски мъх.Охлаждане със серпентина,отне около половин час до 22 градуса.Изчаках и малко да утаи,след това във ферментатора.OG-1046.Заквасих с 5 грама Safale US 05,без да приготвям стартер.Направо поръсих,след като обилно аерирах .Разбърках стабилно и затворих,Фермрнтира сравнително бързо,на петия ден беше свалила до 1006,така я и оставих,бутилирах като за газировка добавих по около 2,5-3 грама захар във всяка бутилкаДнес отворих една за проба,станала е,доста добра при това,но ще я оставя още да поотлежи. Ако се вярва(а няма причина да не) на онлайн калкулаторите,това е 5,25%ABV,но не знам дали захарта в бутилките не вдига още малко.Ще си я изпия с кеф!Наздраве на всички тук!
beerlover
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2016, 20:33

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот bojo » 29 Май 2016, 15:48

Захарта за газировка (а и не само тя, като не броим принудителното с С02) повишава алкохола. В твоя случай минимум с 0,2-0,25%. Бирата я пиши смело 5,5%
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот dandilov » 29 Май 2016, 15:59

Пък пусни някоя снимка, като отлежи, да я видим. ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот gandy8 » 03 Юни 2016, 10:26

[quote="beerlover"]Първи опит с Американ амбър ейл.Пробвах да докарам 10 л. чисто,но понеже ползвам електрически котлон и завря доста бавно,та затова и предполагам изпари повече,та накрая бутилирах 17 бутилки от 500мл.
Тъй като и аз варя на ел.котлон, някъде след 3-4 варка ми хрумна идеята да използвам допълнително и бързовар... Времето значително се намали.
gandy8
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 13 Яну 2016, 20:53

Re: Американски амбър ейл

Мнениеот 5th-hokage » 03 Юни 2016, 17:24

Внимавай само да не гръмнеш бързовара - че за 2 години два изгорих :) като втория пукна качествено - слагай го по стените на тенджерата а не в средата и ако може да не докосва дъното е най добре.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Предишна

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron