Аз преди време врях 30л с 2квата в 40л. казан и си вреше доволно добре.
Зимата само на студа го завивах с изолация.
И то 30л. след вренето ...
Обаче много бързовари не си отговарят на параметрите.
Между другото, може да се провери дали загряваш с достатъчна мощност като се измери времето за стопляне на водата за промиване или тази за озахаряването.
Знае се че т.н. специфичен топлинен капацитет на водата е 4.2кДж/кг/градус - демек 1кг. вода (1л.) за да си вдигне темп. с един градус е нужно да се загрее с 4.2 кДж енергия.
Например ако трябва да стоплиш 62л. студена вода (8-9гр.) до температурата за смесване с малца (71 гр.) /реален пример от последната ми варка/ с два бързовара (2+3 кВата) се получава следното :
Ел.енергията в кватч. = 0.278*4.2*62*(71-8)/1000=4.56 кВч.
Времето за стопляне е 4.56/5=0.912 часа или 54-55 мин.
За да проверя на практика тия сметки - измерих температурата на водата, включих бързоварите и след 55 мин. слязох да проверя - термометърът показваше 69.5 гр.