Ico написа:Здравейте колеги, моля за малко помощ.
Задължително ли е да се прави "откаляване" преди сухото охмеляване, или може да се сложи хмела във ферментора след края на бурната ферментация?
И още един въпрос. Как се определя количеството хмел за сухо охмеляване?
Хмела го слагаш след бурната, да. Но не виждам какво общо има с откаляването. Дали ти лично откаляваш или не, не е свързано със сухото охмеляване. В смисъл че ако откаляваш ще го правиш независимо дали охмеляваш или не, двете не са свързани, просто се случват по едно и също време.
Количеството е според лично предпочитание, но не трябва да се прекалява, че някои хмелове могат да дадът негативен ефект при голямо количество /пример, прекалено много Цитра и си имаме мирис на котешка пикня/.