На сайта на асоциацията пише ето това:
При комерсиалните производства се използват цилиндрично-конични танкове, в които бирата ферментира при контролирани температура и налягане.
В края на ферментацията младата бира бива местена в друг танк за отлежаване, където тя пак е под налягане и е газирана.
Преди бутилирането готовата бира преминава през филтър и успокоител.
Пълненето на бутилките се прави чрез противоналягане с газ – смес от въглероден двуокис и азаот или само въглероден двуокис.
Следва пастьоризация и реализация.
Аз си го обяснявам така - ферментацията протича в затворен съд с някаква система (предпазен клапан) за поддържане на определено налягане. И бирата се газира от освободения при ферментацията СО2.
Вероятно ще е трудно да се копира в домашни условия, особено за количества над 20-30 литра. До тези количества сигурно може да се направи ферментацията в кег, който да понесе налягането (което ще варира спрямо температурата и продължителността на ферментацията, т.е. предпазният клапан трябва да се регулира сравнително точно). След ферментацията бирата ще е газирана и ще трябва да се бутилира с противоналягане (а наличието на такава система така или иначе ще позволи принудително газиране), като налягане трябва да се поддържа и в кега, защото спадането му може да изкара мехурчета от утайката и да размъти бирата. Отлежаването да става в бутилките, вместо в друг танк. Филтрацията и пастьоризацията ще трябва да се пропуснат, иначе си става промишлена бира.
Вероятно повечето бирени дрожди ще понесат повишеното налягане по време на ферментацията, все пак много от нас газират бутилково.
Изглежда възможно, но ще постави някои технически предизвикателства.
Примерно, ако се допусне твърде бурна ферментация и пяната навлезе в клапана, вероятно ще го повреди/блокира или най-малкото ще промени настроеното налягане. Сухото охмеляване ще бъде много трудно, защото вкарването в газираната бира на пелетите хмел ще я накара да кипне (имах такива ядове последния път, а не е ферментирала под налягане). За по-големи количества ще трябва много по-здрав съд (натискът, оказван от налягането, е функция на площта на съда). Някой ще се сети и за други възможни проблеми.