Моята скромна система

Тук всеки желаещ може да си отвори тема за да се похвали с какво вар, в какво отлежава, и как изглежда крайния резултат

Модератор: Martin

Моята скромна система

Мнениеот kbirnika » 07 Май 2016, 17:47

Здравейте, и от мен. След дълго ровене като анонимен (поне 6 месеца) и в последствие като регистриран реших и аз да се впусна в дълбоките бездни на пивоварството. След много ровене из форума ми дойде куража и реших да пробвам да направя моята собствена биричка. Но все пак трябваше да се избере система на работа и тъй като се занимавам с изработка на съдове и съоръжения от неръждаема стомана реших да се спра на 3 съдовата такава.
https://goo.gl/photos/Yq3zjs7MWYCZb6F88
Всичко вървеше по мед и масло, двама от моите хора смело и без отговорно действаха, но изкача първия проблем: къде ще се случва всичко това- хем да е чисто хем да е в цеха където прекарвам най-много време и воала
https://goo.gl/photos/w8BR3sYFmdyfgySP9
https://goo.gl/photos/QjmFsUtvuwiasH7M6
Вече спокоен почвам да си го подреждам и пак въпрос, как ще поддържам температурата за ферментация, след малко дебати с колегата ми, се роди идеята за ледената вода- черния съд в дясно https://goo.gl/photos/dMdJ4PyRkdJmqqAB6 чрез която ще можем хем да изстудяваме пивната мъст, хем да поддържаме температурата за ферментация https://goo.gl/photos/hHqSECYGEmdKvGgA8
Всичко е шест ферментатора си поддържа температура в границите от 12 до 13 градуса Целзий, но дойде време за бутилирането проблем няма взимаме една хладилна витрина втора употреба, слагаме контролер и всичко е шест. Да ама не витрината не се събира в стаичката :doh: и тогава....
https://goo.gl/photos/P5bNKczgRaSKrQmL9 витрината вън от бара, а само вратата вътре, надявам се в цеха да не им пречи :lol:
Малко инфо и за самата система: https://goo.gl/photos/19WCaEcPWzQuBJrt6 Започвам от дясно на ляво. Съд за ледена вода направена от един стар климатик, като фреона се изпарява директно в серпентина навита в съда а температурата се регулира от механичен термостат. Втория съд е за промиване с вграден нагревател от 2kw. Температурата при него се контролира от контролер на комеко и за достигане на заветните 78*С с 30 литра вода му трябват около 40 минути. Третия най-важен съд е за озахаряването, там пак е комеко контролер има и мотор-редуктор за постоянно разбъркване и така нареченото лъжливо дъно от перфорирана ламарина на 30мм от дъното, което дъно смятам да го кача над нагревателя защото при последната варка загоря https://goo.gl/photos/JBHrqw5PQv9zChXaA https://goo.gl/photos/jwbCBuHeV2Yr4wcE6 - тук е един от моите въпроси ще има ли проблем че ще имаме 10 литра който ще са в контакт с малца само благодарение на бурното разбъркване по време на озахаряването. Четвъртия съд е за варенето на пивната мъст, като при него не следим температурата и за това няма контролери и сонди. Варим около 40 литра с 3 kw нагревател, като по мое мнение е доста бурно. И последен е ферментатора ЦКТ с риза тип пиастра.
Ще сме много благодарни за вашите мнения независимо добри или не чак толкова добри :) .
За сега наздраве с едно столично но от другата седмица ..... :hand:
kbirnika
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Мар 2016, 21:42
Местоположение: Пловдив

Re: Моята скромна система

Мнениеот ALL_ON » 07 Май 2016, 18:05

Мога да кажа само едно: ЕВАЛА! Всичко изглежда супер. Смятам, че в процеса на самите варки сами ще регулирате определени неща и ако има нужда ще коригирате дребни елементи. Лично аз не съм виждал уж начинаещ пивовар да действа с такъв размах ;) РЕСПЕКТ :clap:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Моята скромна система

Мнениеот Steelheart » 08 Май 2016, 10:55

Като върл фен на автоматиката, подкрепям с 2 ръце и 2 крака. :clap: .... само да не съсипеш паркетчето
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Моята скромна система

Мнениеот kbirnika » 08 Май 2016, 15:04

Благодаря, колеги за окуражаването.
Като върл фен на автоматиката, подкрепям с 2 ръце и 2 крака.
За съжаление не всичко е автоматезирано, все още преминаваме от една температура на друга ръчно. Но и това е въпрос на време ;)
20160421_145342.jpg
kbirnika
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Мар 2016, 21:42
Местоположение: Пловдив

Re: Моята скромна система

Мнениеот Steelheart » 08 Май 2016, 22:56

И аз минавам ръчно от пауза на пауза, но не мисля, че това е от належащите проблеми. Вида нагревател ми е належащ и в последвствие камерата за ферментиране на лагера...
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Моята скромна система

Мнениеот victoryvt » 09 Май 2016, 09:10

Колега, добре дошъл и адмирации за сериозното оборудване.
А относно автоматиката и електрониката, напомням че има специален раздел за целта : viewforum.php?f=49
Пишете там смело и "безотговорно" :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моята скромна система

Мнениеот Steelheart » 09 Май 2016, 09:32

Относно, това, ако сметнеш за необходимо, премести моята тема. Първи стъпки в автоматизацията, малко грешно съм я започнал в раздела озахаряване
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Моята скромна система

Мнениеот brokenerror » 09 Май 2016, 11:40

А как си изчислявате колко kW да са ви нагревателите, щото аз се ръководя по това:

А=c*m*(t2-t1), kWh , където
с - специфичен коефициент на топлоемност за веществото /от справочници/
m - масата на веществото в килограми
t2 - крайна температура в целзиеви градуси
t1 - начална температура в целзиеви градуси

Специално за водата - пример с 50 л бойлер (водата да заври от 20 градуса - до 100) /пренебрегваме водосъдържателя/:

А= 0,00116*50*(100-20)=4,64 кWh

Или аз нещо бъркам??
В бирата била истината - там се раждала мъдростта, аз ли? Аз все прост си стоя :)
Аватар
brokenerror
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 71
Регистриран на: 10 Апр 2013, 20:18
Местоположение: Раковски

Re: Моята скромна система

Мнениеот st_jivko » 09 Май 2016, 12:24

Чисто практически-с добра изолация ,3,5 кВ ми вършат перфектна работа в 50 л. казан.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Моята скромна система

Мнениеот victoryvt » 09 Май 2016, 13:34

Потвърждавам - варка 100л. за ферментатора (120 в казана) ври добре с общо 6-7квата нагреватели.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Да си ги покажем (оборудванията и бирите)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron