Здравейте, и от мен. След дълго ровене като анонимен (поне 6 месеца) и в последствие като регистриран реших и аз да се впусна в дълбоките бездни на пивоварството. След много ровене из форума ми дойде куража и реших да пробвам да направя моята собствена биричка. Но все пак трябваше да се избере система на работа и тъй като се занимавам с изработка на съдове и съоръжения от неръждаема стомана реших да се спра на 3 съдовата такава.
https://goo.gl/photos/Yq3zjs7MWYCZb6F88
Всичко вървеше по мед и масло, двама от моите хора смело и без отговорно действаха, но изкача първия проблем: къде ще се случва всичко това- хем да е чисто хем да е в цеха където прекарвам най-много време и воала
https://goo.gl/photos/w8BR3sYFmdyfgySP9
https://goo.gl/photos/QjmFsUtvuwiasH7M6
Вече спокоен почвам да си го подреждам и пак въпрос, как ще поддържам температурата за ферментация, след малко дебати с колегата ми, се роди идеята за ледената вода- черния съд в дясно https://goo.gl/photos/dMdJ4PyRkdJmqqAB6 чрез която ще можем хем да изстудяваме пивната мъст, хем да поддържаме температурата за ферментация https://goo.gl/photos/hHqSECYGEmdKvGgA8
Всичко е шест ферментатора си поддържа температура в границите от 12 до 13 градуса Целзий, но дойде време за бутилирането проблем няма взимаме една хладилна витрина втора употреба, слагаме контролер и всичко е шест. Да ама не витрината не се събира в стаичката и тогава....
https://goo.gl/photos/P5bNKczgRaSKrQmL9 витрината вън от бара, а само вратата вътре, надявам се в цеха да не им пречи
Малко инфо и за самата система: https://goo.gl/photos/19WCaEcPWzQuBJrt6 Започвам от дясно на ляво. Съд за ледена вода направена от един стар климатик, като фреона се изпарява директно в серпентина навита в съда а температурата се регулира от механичен термостат. Втория съд е за промиване с вграден нагревател от 2kw. Температурата при него се контролира от контролер на комеко и за достигане на заветните 78*С с 30 литра вода му трябват около 40 минути. Третия най-важен съд е за озахаряването, там пак е комеко контролер има и мотор-редуктор за постоянно разбъркване и така нареченото лъжливо дъно от перфорирана ламарина на 30мм от дъното, което дъно смятам да го кача над нагревателя защото при последната варка загоря https://goo.gl/photos/JBHrqw5PQv9zChXaA https://goo.gl/photos/jwbCBuHeV2Yr4wcE6 - тук е един от моите въпроси ще има ли проблем че ще имаме 10 литра който ще са в контакт с малца само благодарение на бурното разбъркване по време на озахаряването. Четвъртия съд е за варенето на пивната мъст, като при него не следим температурата и за това няма контролери и сонди. Варим около 40 литра с 3 kw нагревател, като по мое мнение е доста бурно. И последен е ферментатора ЦКТ с риза тип пиастра.
Ще сме много благодарни за вашите мнения независимо добри или не чак толкова добри .
За сега наздраве с едно столично но от другата седмица .....