Първа варка - fail

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Ico » 06 Май 2016, 10:43

Благодаря за отговора.
Основната ферментация протече за около осем дни и нямаше признаци на активност преди бутилирането. Възможно ли е да не е завършила карбонизацията със захар и от това да се е получил този вкус? Бирата е отлежавала малко повече от седмица след бутилиране.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Първа варка - fail

Мнениеот victoryvt » 06 Май 2016, 11:36

Тука гледа ли ? viewtopic.php?f=10&t=2711
Ако описваш дъх на стара коркова тапа е едно, а ако описваш дъх на вкиснато вино (оцет) е друго :)
И дали го имаше тоя дъх преди бутилирането или се появи след него ?
Дори и без дезинфектанта ако хигиената е добра няма да има проблем със зараза още на първата седмица, обикновено заразените бутилки в началото са добри, после леко започват да намирисват и след месец не стават за пиене и са прегазирани.
Заразата може да е още от ферментатора, но да се прояви чак в бутилката, тъй като бактериите са във постоянна битка с дрождите за средата - докато дрождите са силни всичко е уж наред, после като заслабнат - започват бактериите да развалят бирата.
Да не забравяме и дивите дрожди ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Ico » 06 Май 2016, 21:40

По-скоро е като вкиснало вино, ама както и да е вече е готова втората варка и даже ферментира. :D
Ама този път предобрих и го докарах на почти 16 Плато. Ще трябва да се пие с разредител, живот и здраве.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Първа варка - fail

Мнениеот mxkolev » 04 Окт 2016, 00:06

Искам да споделя какво се случи при мен при първата варка / преди 2 дни/.
Заложих 2 кг светъл малц /Pale Ale/ със 6 литра вода, 65-67 градуса около 45 мин + 15 мин 71-74 градуса. Промих със 8 литра вода 75-76 градуса, но имахме проблем с прецеждането. Явно съдовете не бяха неподходящи за целта, в течността попаднаха утайки и гъста част от течността /определено не използвахме тензуха както трябва/. След което 90 мин течността вреше 10 мин хмел 19 грама 75 мин + 5 грама. Охладихме за около 15 мин до 22 градуса измерихме 11% захарност. Посяхме дрожди след рехидратация 4 грама Nottingham Ale. Във ферментатора /11л туба пълна почти до горе/ попадна по гъста течност която отново не беше филтрирана добре.... Пяна при ферментацията почти няма, чува се силно шуштене, като при отворена газирана напитка и течността се обръщаше бурно. Днес шуштенето е значително по слабо и на дъното има гъста утайка. Към края на седмицата трябва да сложа захар за газировка и да пресипя в бутилки ... С какво и как да прецедя течността която имам в момента, за да не попаднат по твърдите частици в бутилките?
п.п. първия ден течността изглеждаше като боза - днес придоби кехлибарен цвят, но има още доста време до финала ...:)
mxkolev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2016, 11:50

Re: Първа варка - fail

Мнениеот dr_slavov » 04 Окт 2016, 07:54

На първа варка не бих цедил нищо. Така или иначе след края на ферментацията ще има естествено утаяване и избистряне. Дори и да премине нещо в бутилките то ще се утаи при изстудяването. А като знам колко бързо се изпиват първите варки, няма да има време утайката да окаже негативен ефект на бирата.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Dejmos » 04 Окт 2016, 10:14

Ако изчакаш ден два след приключването на ферментацията, дрождите и другите утайки ще са залепнали добре на дъното и бирата ще е доста по-бистра при бутилирането. В бутилките ще се утаи допълнително, особено при охлаждането.
Нормално е по време на бърната ферментация да е много мътна.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Първа варка - fail

Мнениеот Ico » 04 Окт 2016, 22:07

Ще си позволя да дам съвет на базата на изключително скромния си опит от десетина варки.
Прелей преди бутилирането бирата от ферментора в нов дезинфектиран съд с капак, като при преливането се старай да не попадане утайката в новия съд. В новия съд преди преливането добави захарния разтвор за карбонизация и тогава прелей бирата. Около час след това бутилирай от новия съд.
При мен работи и благодаря на колегите от форума за споделения опит.
Ico
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 24 Апр 2016, 21:29

Re: Първа варка - fail

Мнениеот mxkolev » 04 Окт 2016, 22:27

Мисля, че Ico ми предложи много удобен начин да избегна голямата утайка, ще споделя резултата накрая.
п.п. всеки ден течността се избистря и придобива мн приятен цвят, миризмата доближава бира ама не е ....
mxkolev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2016, 11:50

Re: Първа варка - fail

Мнениеот mxkolev » 10 Окт 2016, 09:40

След като газирах 7гр/л днес опипах бутилките, бяха надути до пръсване, дори една от тях изпускаше от капачката/явно не беше стегната добре/. Нормално ли е за 2 дни да се газира толкова много, има ли опасност да се пръснат бутилките / от пвц/?
mxkolev
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2016, 11:50

Re: Първа варка - fail

Мнениеот ALL_ON » 10 Окт 2016, 09:52

Каква захарност измери преди да бутилираш? Да не би да не е била приключила до край ферментацията?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron