Да се отбележа и аз в "експериментите"
В моя случай опитвам да направя хляб с мая от бирената утайка. Снощи за първи път изпробвах подобно нещо и останах с противоречиви чувства
Утайката е от 2-ро поколение дрожди Нотингам, измити и съхранявани в хладилник под определено количество бира. Реших цялата тази утайка да я ползвам за хляб, защото се убедих в думите на Виктор, че след определено време дрождите си променят свойствата, като най-видно при мен се прояви в това, че седименцията значително намаля. Започнаха да се утаяват по-трудно и да не залепват така добре за дъното, но това е тема на друг разговор. Сега за хляба: в магазина до нас намерих само бяло и царевично брашно и реших да пробвам с тях. Извадих 2 лъжици утайка, оставих ги малко на стайна температура, добавих им хладка вода и една чаена лъжичка захар и отново ги оставих. Междувременно в машината смесих брашното и солта, добавих и сместа от маята, водата и захарта и натам машината си върши сама работата. Според мен или маята беше малко, или не оставих да шупне добре, преди да я сложа в сместа, защото хляба не се наду. Тестото като консистенция изглеждаше добре, но ми се струва, че не втаса баш хубаво. Въпреки това хляб ядох (около 00.00 часа снощи
) Изпече се горе долу добре, но както се казваше можеше и по-добре да стане! На вид не беше нещо особено, но вкуса беше добър, нямаше и следа от нещо напомнящо бира, хмел или други подобни. Ще продължа да експериментирам, като за следващия път смятам да опитам с малко повече утайка и да я оставя повече време на стайна температура. Също така смятам да не я влагам в сместа, докато не се убедя, че дрождите са активни. Ще докладвам своевременно за получените резултати