Питка с бирена утайка

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот ALL_ON » 03 Май 2016, 08:44

Да се отбележа и аз в "експериментите" :D В моя случай опитвам да направя хляб с мая от бирената утайка. Снощи за първи път изпробвах подобно нещо и останах с противоречиви чувства :) Утайката е от 2-ро поколение дрожди Нотингам, измити и съхранявани в хладилник под определено количество бира. Реших цялата тази утайка да я ползвам за хляб, защото се убедих в думите на Виктор, че след определено време дрождите си променят свойствата, като най-видно при мен се прояви в това, че седименцията значително намаля. Започнаха да се утаяват по-трудно и да не залепват така добре за дъното, но това е тема на друг разговор. Сега за хляба: в магазина до нас намерих само бяло и царевично брашно и реших да пробвам с тях. Извадих 2 лъжици утайка, оставих ги малко на стайна температура, добавих им хладка вода и една чаена лъжичка захар и отново ги оставих. Междувременно в машината смесих брашното и солта, добавих и сместа от маята, водата и захарта и натам машината си върши сама работата. Според мен или маята беше малко, или не оставих да шупне добре, преди да я сложа в сместа, защото хляба не се наду. Тестото като консистенция изглеждаше добре, но ми се струва, че не втаса баш хубаво. Въпреки това хляб ядох (около 00.00 часа снощи :lol: ) Изпече се горе долу добре, но както се казваше можеше и по-добре да стане! На вид не беше нещо особено, но вкуса беше добър, нямаше и следа от нещо напомнящо бира, хмел или други подобни. Ще продължа да експериментирам, като за следващия път смятам да опитам с малко повече утайка и да я оставя повече време на стайна температура. Също така смятам да не я влагам в сместа, докато не се убедя, че дрождите са активни. Ще докладвам своевременно за получените резултати ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот Dejmos » 05 Май 2016, 12:58

Имай предвид, че от бирената утайка трябва да се сложи 2-3 пъти повече, отколкото хлебна мая. Кубчетата съдържат добре изцедени и много уплътнени дрожди, т.е. много по-голямо количество в еднакъв обем в сравнение с бирената утайка.
На нас ни се получи добър хляб със 120-150 мл утайка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот ALL_ON » 05 Май 2016, 13:06

Да, това вече го отчетох и ще бъде коригирано при следваща проба! :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Питка с бирена утайка

Мнениеот ALL_ON » 07 Май 2016, 23:32

Ето как изглежда хляб с бирена утайка :) Тази вечер го изпекох, на вид е добре, на вкус е нормално. Завиших дозата на утайката, но някак не бухва хляба като със суха мая за хляб. Другото, което трудно догодих беше самото тесто, може би заради течността, която внесох заедно с утайката (все пак се съдържа в нея известно количество), тестото става воднисто и се налага добавянето на брашно. Мога да заключа, че ще се яде хляб, но все още не съм напипал точните пропорции, за да става отведнъж тестото без корекции и да втасва добре. Ще продължа с опитите :)
Прикачени файлове
13169923_1063554340347511_1862003146_o.jpg
13170706_1063554327014179_1045941255_o.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Предишна

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron