Колеги, оня ден правих поредната си варка. Всичко беше малко експериментално, без да съм чел нещо за даден си стил, затова ще съм ви много блгодрен ако ми кажете до кой стил се доближавам най много..
German pale ale - 3 кг.
Munich light -0,260 кг.
Caraaroma - 0,150 кг.
Вода за озахаряване 10 литра
Вода за промиване 12 литра
Nugget - 15 гр - 40 мин.
Fuggles -18 гр - 30 мин.
Hallertau -10 гр - 10 мин
Citra - 20 гр. сухо охмеляване, предвидил съм го за 1 седмица.
Дрожди нотингам
След варенето ми излезнаха 15 литра с 14,5 захарност
Според калкулатора: Total IBU: 42.78
Озахаряването го направих на 64-65 градуса за 70 мин.
Смея да твърдя че съм вещ в занаята, но до сега не ми беше хрумвало да меря кашата, когато я промивам в лаутертюна и ... , о Боже, мамка му, какво сбърках.. Промиването го правя като загрявам и двете течности до 78 градуса, а температурата в лаутера като я измервах, не се вдигаше до повече от 73-4 градуса. Затова загрях водата за промиване до 80-82 градуса, но без резултат. Незнам, но за мое учудване всичко мина гладко и явно добре са се промили захарите.
Поздрави!