Червен ирландски ейл!

Модератор: Martin

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот karakondjul » 27 Апр 2016, 22:01

5th-hokage написа:Според мен от мъст за газиране по добро няма - в нея има всички необходими хранителни вещества и минерали необходими на дрождите и най-хубавото, е че са си от същата варка :)


Този аргумент не ми е достатъчен. Така или иначе газировката си става и със захар. Предимства търся тук.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот ВескоВарна » 28 Апр 2016, 07:50

От гол романтизъм, по немския закон за чистотата на бирата. Веднъж го направих с 10% и се получи идеална газировка(ще повторя). В случая медът е дошъл в повече, все пак е добавен над естествения екстракт, особено ако е отделена последната мъст с отаен/неразтворен мед. Според мен специално тази рецепта трябва да се газира със захар след по-дълга ферментация.
Аз я направих без мед. Газирах с 6гр/л захар и на 7-мия ден почти нямаше газировка. Посъветваха ме да вдигна дрождите от дъното и май има ефект. Днес е 12-ти ден и още не съм я вкарал в хладилника.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот lunna » 28 Апр 2016, 17:02

karakondjul написа:@cervesa, до колкото разбирам от това, което тя е писала е, че е следвала рецептата, а именно мед при flameout-a, след това ферментация (където се предполага, че дрождите ще хапнат и от захарите на меда) и след ферментация и преди преди бутилиране е сложила от мъстта за газировка в което има логика, нали?

Именно. Съгласна съм, че е дошъл множко шербета за карбонизация, но не се усетих, докто я правех :lol: . А що се отнася до пивната мъст, на мен Виктор ми обясни за нея и наистина бирата става превъзходна. А и защо трябва да се слага захар, която не е от най-полезните хранителни вещества, след като може само с естествени материали да се постигне същия ефект! :D
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот mayosha » 28 Апр 2016, 22:12

А и защо трябва да се слага захар, която не е от най-полезните хранителни вещества, след като може само с естествени материали да се постигне същия ефект!

С риск да оспамя темата – за такова изказване убивам хора! То си е за отделна тема, но хайде накратко да си изкажа мъката…

По въпроса с „естествеността“: Захарите извлечени от захарна тръстика или от захарно цвекло (демек захарта на кристали от магазина) не са по-неестествени от тези извлечени от малцован ечемик.

По въпроса с „вредното хранително вещвство (наречено захар)“: В готовата бира то вече е изядено от дрождите и преобразувано в алкохол, както и всички останали прости захари получени при озахаряване на малца. (За така заклеймената „захар“, като основна причина за човешкото неблагоденствие, бих отворила отделна тема, но не му е тук мястото :D)

И както @ВескоВарна е написал:

От гол романтизъм, по немския закон за чистотата на бирата.

Това е причината да се газира с пивна мъст. Ако се сещате за други, моля споделете!

@lunna: Споделям своето мнение с най-добри намерения! Ще се радвам да се запознаем на някоя от следващите сбирки, да пийнем домашни бири и да си обсъдим химикотехнологичния процес :) За проблема с газировката, виждам че си си извадила правилен извод – много е дошъл шербета :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот lunna » 03 Май 2016, 09:18

Аз също бих се радвала да се запознаем, а що се отнася до захарта - колкото по-малко рафинирана захар, толкова по-добре. :D За мен тя у една от най-вредните съставки от днешното хранене, но наистина не е тук мястото да го обсъждаме. Ни Мъ убивай само! :lol:
lunna
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 29
Регистриран на: 13 Окт 2015, 21:32
Местоположение: Шумен

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот asenr » 06 Май 2016, 06:38

Точно това казва и Мая - бялата рафинирана захар е вредна като храна, но добавена в бирата не е същото като да я изядеш, защото я изяждат дрождите и за теб остава само алкохол и СО2. Т.е. тук бялата рафинирана захар не е храна за теб, а за дрождите. А тях можеш спокойно да си ги храниш с вредни храни, защото те и без друго няма да живеят дълго ;)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот ВескоВарна » 06 Май 2016, 21:38

Като се замисля все пак има разлика дали се газира с мъст или захар. Когато е с Мъст се запазва оригиналния екстракт, а когато е със захар се повдига с 0,6%! :mrgreen:
Или по-точно изферментиралата захар се увеличава...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот knasfas » 07 Май 2016, 11:35

Aбе може да съм снощен, ама както и да го мисля и с мъст да газираш, пак се увеличава %-та алкохол :D
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот daniel.trifonov » 10 Юни 2016, 12:37

knasfas написа:Aбе може да съм снощен, ама както и да го мисля и с мъст да газираш, пак се увеличава %-та алкохол :D

Снощен си ;-)
Не се увеличава, защото мъстта е със същата концентрация на захари като мъстта, от която е правена бирата. Не говорим за газиране с малцов екстракт!
Като сложиш захар, не добавяш допълнително вода, докато пивната мъст си е основно вода и по-малко захари и т.н.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Червен ирландски ейл!

Мнениеот knasfas » 10 Юни 2016, 17:12

Благодаря за включването. Още когато го писах ВескоВарна ме светна по въпроса...не е било до това, че съм бил снощен, просто толкова си ми е акъла :mrgreen:
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

ПредишнаСледваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron