от lunna » 27 Апр 2016, 20:28
Здравейте!
Имам въпрос относно ейла, спечелил сребърна шишарка на Biela Vrana 2016. Направих го и много се хареса както в къщи, така и на приятели. Но не знам дали от меда, или от нещо друго, прави страхотна пяна, когато отворя бутилката; поне половината изтича. Мерих току-що pH, точно 4,5 е. Няма неприятен вкус, дори напротив - колкото повече отлежава, толкова по-приятна става.
Та, въпросът ми е, след като има мед, трябва ли после допълнително да се слага пивна мъст или друг подсладител за газировка? Дали не става много и затова да е толкова силно газирана? В случая аз сложих 10% пивна мъст, отделена след варенето и замразена във фризера до момента на влагането й във ферментиралата бира.