Рецепта за Светъл ейл

Модератор: Martin

Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот Fikata » 17 Апр 2016, 13:43

Здравейте,понеже вчера бях на дегустациите на домашно пиво в терминал 1 с цел и да си харесам бира за правене.Но най ми хареса Белият щърк.не бях я пробвал заради високата и цена.Ако някой ми помогне да сглобя рецепта за подобна бира бих бил много благодарен!пройзводителя в сайта си е загатнал съставките ,но понеже съм новак и трудно ще се справя сам.(
Надяваме се да се насладите на баланса между сладостта на бисквита, мед и карамел, идващи от специалните сортове малц, които сме избрали, в компанията на напластена инфузия от хмел: сортът Каскад носи със себе си леко пикантен вкус и аромат на дюля, докато сортър Нъгет инжектира горчивината на билки за финал, )ето какво е загатнал в сайта си.3 вида бохемски малц,хмела го е казал и маята .но какви пропорции и тн.благодаря предварително.
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот Fikata » 22 Апр 2016, 17:20

И понеже от може би някаква крафт солидарност към производителя,или защото да копираш рецепта е смотано неполучих нито един отговор.Аз след много ровене измислих рецепта
,но не съм много наясно дали може да се комбинират съставките.Затова ако е нелепа моля ви кажете,да неси прецакам труда напразно.
Bohemian Pilsner Malt-80%
CARAMUNICH 1-5%
CARARED-15%
хмел Нъгет и Каскейд
белгийска мая
,като несъм наясно дали тя работи с пилсен и на каква температура трябва да ферментира.
Абе сложно е да се копира ,ма си ми хареса тоя Щърк и това си е.
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот SDS » 22 Апр 2016, 17:54

До колкото си спомням тяхната бира е Pale Ale.
И беше светла бира, хмелът е същия, но белгийска мая нещо не се връзва. Американска или Английска според мен със caramunich и carared вече няма да е светла. Ако сложиш 5% carapils ще е. Виж във форума за светли бири и си измисли рецепта с твоите съставки и ще направиш нещо подобно.
Или поне ще е хубав Pale Ale по твоя рецепта.
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот Martin » 22 Апр 2016, 20:52

Не съм я пил но описанието звучи като малко меланоиден малц със карамюних.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот Fikata » 22 Апр 2016, 20:59

Ами така е написал производителя в сайта си.и понеже от карамелените с вкус на бисквити и мед е караред,ти имаш предвид да сменя пилзена с пейл ейл и карамюниха с карапилзен.супер семобърках вече.а и си е написал в сайта 3 вида малц немски и белгийска мая.Пейл ейл немски надали ,та мисля че пилзен му е основния.но наистина беше сяетла бира,а и с пилзен става лагер а не ейл.обърках се здраво. :|
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот karakondjul » 22 Апр 2016, 21:07

А защо не ги питаш направо? Крафт пивоварна са. Ей глей ги brewdog си пуснаха всички рецепти ;)
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот 5th-hokage » 22 Апр 2016, 21:36

Моят съвет е да не се хвърляш в това да копираш дадена бира (особено като не знаеш рецептата). Опитай нещо твое - както казват колегите нещо от сорта на 80% Pale Ale 15% Carapils i 5 % caramunich (сложиш ли carared или caraamber стават доста по медени) - и пак няма да е съвсем светло и не с белгииски дрожди едни S04 на 22 -23 C и си готов - опитай, виж, сравни и тогава почвай да коригираш и да гласиш по товя вкус :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот Martin » 22 Апр 2016, 21:38

Пислена го остави. Замени с пейл ейл. Останалото както си го замислил. Не се чуди ами вари. Няма какво да му мислиш, бира ще стане и то хубава. Човек така се учи. Няма смисъл 20 дена да се чудиш как и какво. Намисляш и вариш това е.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Рецепта за Светъл ейл

Мнениеот Fikata » 22 Апр 2016, 22:30

Момчета прави сте.Но аз сварих мин. месец.Американ Амбър ейл.Пейл ,мюних и карамюних.каскейд и нъгет хмел и 05 дрожди.неискам пак същото да варя ,въпреки че много ми хареса.а иначе писах за рецепатта на производителя ,но неми отговори.Надали ще си я даде.За летния щърк по добре го е написал,но аз искам да го докарам до обикновения.Благодаря за отговорите ,май ще се откажа от гадаенето :(
Аватар
Fikata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 59
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18


Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта