от Dejmos » 21 Апр 2016, 15:27
Колега, да ти опиша аз какво правя.
Не казвам, че е най-добрият начин, но и аз като теб страдам от липса на място и оборудване, а този начин ми върши добра работа.
Казан нямам. Варя в бидон с 3кв бързовар. Озахарявам по 5 кг малц в хладилна чанта, а промивната вода топля с 1,5кв бързовар във ферментора. Така минавам само с три съда - 40л бидон от полиетилен с висока плътност (HDPE) за варенето, 30л бидон от полиетилен с ниска плътност (LDPE) за ферментор/вода за промиване и 25л хладилна чанта за озахаряване. Всичко това на тераса 2х1м. Плюс една тенджера, в която кипвам малко вода на котлона в кухнята.
Загрявам 12,5 л вода с бързовара в хладилната чанта (това е важно, така чантата се загрява и после губи по-малко топлина), за съотношение 2,5:1, търся температура около 75*С (изчислявам с меш-инфюжън калкулатора, който ти показаха малко по-назад в темата). Смесвам с малца, температурата пада на около 67-69*С. Правя първата пауза - 45-50 минути, като разбърквам на 5-10 минути. Ако температурата падне твърде много, доподгрявам с 1,5квия бързовар с непрекъснато разбъркване, за да не загори. Това обикновено е половин час след смесването, малцът вече е сравнително втечнен и не залепва, но ако пробваш в началото, вероятно ще загори. В края на паузата вече имам добра йодна проба.
Повишавам температурата с доливане на около 2,5 литра вряща вода (изчислява се с калкулатора, коригира се температурата на кипене, зададена е 100*С, като за морското равнище) до температура за втора пауза. Съотношението вече е приблизително 3:1. Правя 15-20 минути пауза, като разбърквам от време на време.
Доливам още 5-6 литра кипяща вода и вдигам температурата до 78*С. Доподгрявам с бързовара, ако има нужда. Съотношението вече е 4:1.
Докато трае всичко това, във ферментора съм си сгрял 15 л вода за промиване до 78* - 3:1 спрямо малца.
Източвам мъстта в бидона за варене, меря си екстракта, промивам триците с водата. Меря крайния екстракт (има доста писано за меренето и на кои етапи е задължително да се мери). Варя с 3кв бързовар, който горе-долу се справя с 30-на литра. Варя 75 минути - по средата между 60 - 90, които пишат на различни места. Ако преценя, че е извряла твърде много вода (да е останала по-малко, отколкото очаквам, или захарността да се е вдигнала прекалено), доливам вряща вода, за да не прекратя вренето.
През зимата оставях мъстта да си изстива естествено, само слагах един напоен с окорон парцал на гърлото на бидона, за да избегна заразяване. Сега като се стопли, се принудих да си направя серпентина, защото пластмасата на бидона не отдава добре и охлаждане на водна баня отнема много време.
Междувременно си дезинфекцирам ферментора - 30 литровия бидон. Няма нужда от кой знае какво миене, все пак в него до преди малко е имало вода с температура 78-80*С. Изплаквам с окорон (навсякъде говоря за работен разтвор, не за чист), оставям 1-2 литра вътре, в които накисвам торбата за прецеждане. Докато се свари, охлади и утаи мъстта, гарантирано се е дезинфекцирала и отпада нуждата от изваряване.
От там нататък е ясно - отделяне на бистрото, прецеждане на утайките, аериране, засяване...
Умишлено не пиша за прецеждането на малца, ползвам нетрадиционен метод, който може да те подведе. Вършил ми е добра работа, но и ми е създавал ядове.
Ако се спреш на подобен вариант, внимавай за две неща - всички съдове да са от пластмаса, подходяща за хранителни цели. Хладилните чанти са от такава. Бидоните обикновено са, стига да не е някой бидон втора употреба, ползван за химикали. Бидонът за варене да е от полиетилен с висока плътност (HDPE), издържат 120*С. Този с ниска плътност няма да понесе час варене на около 100*С. И бързоварът да не опира дъното, половин-един сантиметър над него да е.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл