На този въпрос доскоро имах ясен, точен и спонтанен отговор – веднага щом приключи варенето, охлаждаме възможно най-бързо до под 20°C, след което прецеждамe утайките. Да, но... след посещение на словашка крафт пивоварна и чешки домашни пивовари, видях че не го правят баш така. След варене оставят мъстта да се утаи за известно време, като температурата пада може би до към 70°C (мерено на око, ръка, крак...), след което отделят бистрото и го охлаждат.
Това ми изглежда логично и приемливо по две причини:
Първо – от опит съм забелязала, че мъстта започва да се избистря веднага след като се отдели от котлона, но след като започна охлаждането (серпентина + ледена баня), мъстта се размътва отново (без да я агитирам/подканвам по какъвто и да е начин).
Второ – на теория знам, че мъстта е най-уязвима към зараза предимно в диапазона 40-50°C и това е една от основните причини да целим бързо охлаждане.
Предполагам, че избистрянето по време на охлаждане също се влиае и от pH на мъстта – доколкото разбрах от Темелко (cervesa), целим pH 5.2 след варене.
След тези наблюдения и разсъждения (и преди да съм ровила из чужди форуми) ми остава чуденето – кой вариант е по-добър и какво е теоретичното обяснение. Разбира се, има го и варианта да не съм разбрала как се прави охлаждане и да съм прецакала последните 30 варки в незнание и невидение