Още един заБирен!!!

Модератор: Martin

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 06 Апр 2016, 14:43

Водата ми е от инсталация за ОБРАТНА ОСМОЗА - ( с такава вода си зареждам парогенераторите за гладачната маси) ;)
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот ВескоВарна » 11 Апр 2016, 11:59

Привет! Много ми харесаха и клиповете и реверсивната система за прецеждане. Поздравявам те за бързата еволюция!
Още ли използваш началната система вариант А и Б, или я модифицира за по-големия казан?
Наздраве!
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот SDS » 11 Апр 2016, 16:17

От клипа не разбрах каква точно ти е системата за прецеждане след варенето?
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот nikolay.illov » 11 Апр 2016, 21:01

Евала за усилията с клипчетата! Много ще са полезни за настъпващите в домашното пивоварство :)
Аз също съм респектиран от бързото преминаване към 100 литровка, но имам 2 въпроса:
Защо се прави отпенването? Не съм ровил надълбоко в темата, но това не са ли пресечени белтъци, които след охлаждането ще ни помогнат за увличането на повече утайка към дъното на казана.. а и мисля, че така се премахва и част от хмела..
Защо промиването с чиста вода го правиш като просто сипваш с канчето? Това което всички практикуваме е т.нар дъждуване върху триците, и процеса би трябвало да е не прекъснат - без да се спира източването по никое време докато не се събере цялото количество мъст за варене, защото има вероятност триците да се "сбият" и да се намали дебита или по лошото да падне екстрактивноста..Сигурен съм, че си почерпил информация от няколко места относно процесите и бих искал да узная аргументите от твоите източници.
Поздрави и наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 12 Апр 2016, 19:46

Благодаря за проявения интерес към клиповете!
Сега да отговоря на въпросите:
На Веско Варна - Използвам същата система защото вертикалната тръба е достатъчно дълга , та става и за по-големи съдове.
SDS - При прецеждането след варене на пивната мъст просто изваждам вертикалната тръба от филтриращата система, обръщам на 180 градуса
да застанат отворите от горна страна т.е. над утайките и отново присъединявам вертикалната тръба.
Сега да споделя впечатления: Междувременно заснехме втори филм от варката на 03.Април и там се виждат какви са проблемите при източването
на охладената пивна мъст - доста солиден слой от утайки има на дъното на казана и за това ще трябва да запоя повдигащи крачета на филтриращата система (най-вероятно четири пръстена от медна тръба от страната срещуположна на прорезите) за да не засмуквам утайките! ;)
nikolay.illov - това с отпенването съм го гледал по Руските видеоклипове, доста от идеите черпя от там! А и по им разбирам какво приказват, щото
на американските гледам само картинките :D ( За жалост навремето не са ме били по главата да уча английски език, по-късно опитах, ама...нищо
не ми влиза в главата) :confusion-confused:
Сега незнам дали отпенването помага , ама съм сигурен, че не пречи!
За промиването с водата след озахаряването съм гледал някои да дъждуват , други да подлагат решетки или обърнати чинии върху зърното в
майша за да не се разбърка филтриращия слой, но може би това да е актуално за малки варки. При по-голямо количество малц слоя е доста дебел
и дори се налага да разбърквам триците за да се промият по-добре, а не да си намери водата пътя с най-малко съпротивление и да си върви надолу
към филтъра.
Да вярно е че ми се е случвало да се сбият триците, но тогава добавям повечко вода, като спирам източването, изчаквам 2-3 минутки и продължавам.
Сега да споделя нещо и аз като всички останали се уча в ход :D , и въобще не претендирам че всичко правя по правилата...,
но като съвет мога да кажа НЕ СИ СТРУВА ДА СЕ ХВЪРЛЯМЕ НА ГОЛЕМИ ВАРКИ ВЕДНАГА!
По-добре по-малки но по-често! Така ще добием навици, ще експериментираме повечко рецепти , а "загубеното" време ще ни даде възможност за
натрупване на повече знания и умения!
И аз си мислех, че седем часа губиш за 10 за 20 и за 100 литрова варка , и затова нека да е по-голямо количество, но разбрах : по-добре по-чести варки и ;) по-разнообразни бири , хем да отлежават, хем да се хвалим пред приятелите колко сме добри!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 25 Апр 2016, 12:59

След доста усилия да се правя и на "видеомонтажист" :) успях да скалъпя поредния клип, като това не е най-добрата ми версия, но по-добрите опити ми се запиляха някъде из компютъра :( !
Сега ще публикувам този вариант, а като го дооправя ще го заменя с по-добрата версия!
https://www.youtube.com/watch?v=uqdk3rNsXbY
Тук показвам опитите си за автоматизация на озахаряването.
Приятно гледане!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот rajev » 25 Апр 2016, 16:19

Браво колега, добре си се подредил .Обаче на мен тая ѝодна проба малко ми чернееше.Следващия път аз бих направил смесването на малца по-бързо примерно за минута ,хванете бидона с оператора и направо го сипете на един път(така оператора ще си заработи пивото :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ).Ако се проточи смесването така на последно добавения малц ще му липсва една идея от процеса.И замерването на пх--- пробата трябва да е около 20гр
Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот SDS » 25 Апр 2016, 19:26

Само мога да кажа БРАВО за хигиената, за изобретателността, за всичко БРАВО. Ето така трябва да се прави, да се мисли, експериментира и ако не стане пробваш друг вариант. Както в някой краища на България казват "Евала". :)
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 22 Юли 2016, 19:09

Дълго време не съм писал, но... вече имам какво да споделя - реализирах най-накрая противоточния охладител!
Работи перфектно! Старата потопяема серпантина вършеше работа, но след настъпване на жегите много трудно и
продължително сваляше температурата на пивната мъст и то до към 28-29 град.
Ето ви и кратко видеоклипче заснето с мобилния.... :
https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... wHvkSbo2Pr
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот kbirnika » 22 Юли 2016, 21:45

https://photos.google.com/photo/AF1QipM ... wHvkSbo2Pr

Линка не работи, поне при мен не се отваря
kbirnika
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Мар 2016, 21:42
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron