Благодаря за проявения интерес към клиповете!
Сега да отговоря на въпросите:
На Веско Варна - Използвам същата система защото вертикалната тръба е достатъчно дълга , та става и за по-големи съдове.
SDS - При прецеждането след варене на пивната мъст просто изваждам вертикалната тръба от филтриращата система, обръщам на 180 градуса
да застанат отворите от горна страна т.е. над утайките и отново присъединявам вертикалната тръба.
Сега да споделя впечатления: Междувременно заснехме втори филм от варката на 03.Април и там се виждат какви са проблемите при източването
на охладената пивна мъст - доста солиден слой от утайки има на дъното на казана и за това ще трябва да запоя повдигащи крачета на филтриращата система (най-вероятно четири пръстена от медна тръба от страната срещуположна на прорезите) за да не засмуквам утайките!
nikolay.illov - това с отпенването съм го гледал по Руските видеоклипове, доста от идеите черпя от там! А и по им разбирам какво приказват, щото
на американските гледам само картинките
( За жалост навремето не са ме били по главата да уча английски език, по-късно опитах, ама...нищо
не ми влиза в главата)
Сега незнам дали отпенването помага , ама съм сигурен, че не пречи!
За промиването с водата след озахаряването съм гледал някои да дъждуват , други да подлагат решетки или обърнати чинии върху зърното в
майша за да не се разбърка филтриращия слой, но може би това да е актуално за малки варки. При по-голямо количество малц слоя е доста дебел
и дори се налага да разбърквам триците за да се промият по-добре, а не да си намери водата пътя с най-малко съпротивление и да си върви надолу
към филтъра.
Да вярно е че ми се е случвало да се сбият триците, но тогава добавям повечко вода, като спирам източването, изчаквам 2-3 минутки и продължавам.
Сега да споделя нещо и аз като всички останали се уча в ход
, и въобще не претендирам че всичко правя по правилата...,
но като съвет мога да кажа НЕ СИ СТРУВА ДА СЕ ХВЪРЛЯМЕ НА ГОЛЕМИ ВАРКИ ВЕДНАГА!
По-добре по-малки но по-често! Така ще добием навици, ще експериментираме повечко рецепти , а "загубеното" време ще ни даде възможност за
натрупване на повече знания и умения!
И аз си мислех, че седем часа губиш за 10 за 20 и за 100 литрова варка , и затова нека да е по-голямо количество, но разбрах : по-добре по-чести варки и
по-разнообразни бири , хем да отлежават, хем да се хвалим пред приятелите колко сме добри!