Дрожди за бутилкова доферментация

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот Mihail » 02 Апр 2016, 11:52

Здравейте, колеги!
Миналата седмица бутилирах 2 различни бири отлежавали по месец и половина - два. И двете бири са извадени от маята след началната ферментация. Едната е пшенична, другата лагерна. Лагерната е избистряна с желатин.
След краткия увод идва и същината. При бутилирането използвах по 6,5 грама бяла захър на литър и за двете. Също така добавях и по няколко прашинки дрожди - Маури драфт за бутилкова доферментация, тъй като сметнах, че ще е почти невъзможно да се газират от остатъчните след отлежаването. Газирането става на стайна температура около 20 градуса.
Вчера (5 дни след бутилирането), охладих и отворих по една от двете бири и изненада - почти никаква газировка, и виждам дрождови прашинки да се лутат в течноста. Стори ми се странно, защото на предишните варки на бири със студено отлежаване от по 1-2 седмици, за 5 дена всичко се беше случило откъм газировката, дори без добавяне на допълнителни дрожди (факт е, че не съм ги и махал от маята де).
Логичното в случая е да изчакам още време, но въпросът ми е дали някой е имал опит с Маурите и какво да очаквам в крайна сметка?
*Дрождите съм ги съхранявал в хладилник.
И още едно питане, като така или иначе съм отворил темата - имали ли сте проблем с пяната след бистрене с желатин?

Благодарско, колеги :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот victoryvt » 02 Апр 2016, 13:10

Маури Брю Драут имат нужда да се рехидратират във вода доста повече време от другите. Това го забелязах от собствен опит, тъй като ги ползвам напоследък за основна ферментация.
Даже и след час -два все още се забелязват пръчици от неразтворени дрожди.
Друсането помага доста.
Освен това са и по-бавни като старт на ферментацията, но си я довършват в нормален срок.
Ще трябва да им дадеш малко зор - преобръщане на бутилките ежедневно по веднъж дваж докато тръгне газировката.
За следващ опит с тях - първо направи рехидриране във вода за 20 мин. , разбъркай, внеси и захарта и чак тогава се занимавай с източването на бирата и смесването със захарния сироп и дрождите.
Докато не видиш добра суспензия от дрожди, по-добре не я вливай.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот dandilov » 03 Апр 2016, 17:00

При мен тия "Маури Брю Драут" завършиха успешно основната ферментация, без странични миризми. Платото от 14,8 го свалиха на 3,5 за 5 дни.
Макар в началото да се бях шашнал, понеже 12 часа след посяването бяха станали като някаква гъба на повърхността на ферментатора:
20160207_112555_1111.jpg
20160207_112714_1111.jpg

По-късно всичко мина успешно.
Но,
после ми скапаха бутилковата доферментация!
Газировка - нулева на всички бутилки! А дрождите седят на парцали вътре и съвсем не падат на дъното в компактна утайка, а са и по стените на бутилката. И при най-малкото разклащане на бутилката, почват да плуват в целия обем.:
20160401_192945_1111.jpg

Установих, че като разклатя по-енергично бутилките и ги върна за 6 часа в хладилника, всичко пада на дъното.
Вчера запретнах ръкави, отворих всички бутилки, изтеглих бистрата част от всяка бутилка и пребутилирах наново със захар и дрожди F2.
Сега чакам и стискам палци да стане газировката... :roll:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот Clarion » 04 Апр 2016, 20:07

victoryvt написа:Маури Брю Драут имат нужда да се рехидратират във вода доста повече време от другите.

Колко "повече" време?
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот victoryvt » 05 Апр 2016, 09:10

Последния път като си правих министартера дори и след час в него пак се виждаха "пръчици".
И все пак успешно заквасих 110л. с 40гр. дрожди в 1л. пивна мъст след 3 часа в министартера, който вече беше се запенил.
Ферментацията тръгна малко след 24-тия час и свърши между 72-ия и 96-тия час (4 -то денонощие) при около 19гр. вътре (околна 12-13 и изолиран бидон)
В момента още не съм я кегирал, но днес вечерта ще го правя, а междувременно налях 1л. в ПЕТ бутилка и я газирах със захар - вече е готова :
маури-драут.jpg

Вижда се добре как изглежда седимента в бутилката - плътна бяла утайка от дрожди. Трудно се размива при клатене и после пак пада така.

Дандилов - това на снимката не са дрожди, просто някаква утайка от нещо, ама какво - ти ще кажеш.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот dandilov » 05 Апр 2016, 15:54

Много мислих дали е нещо друго, но не виждам какво може да е, защото преди бутилирането бях откалил след основната ферментация и след това - една седмица отлежаване в хладилник за избистряне. Бутилирах идеално бистра бира, а за газировка ползвах малцов екстракт и 10-на прашинки дрожди ("Маури Брю Дараут") на бутилка.
На вкус и мирис не се наблюдават никакви признаци на зараза, а вътре парцали...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот victoryvt » 05 Апр 2016, 17:38

И как от 10-тина прашинки ще станат толкова много ?
Имай пред вид че те в бутилката не се размножават както в основния ферментатор - просто няма кислород, освен ако не си вкарал.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот dandilov » 05 Апр 2016, 20:17

Ами не знам какво става, но с други дрожди не съм имал такова чудо...
След няколко дни ще видя как ще е повторната газировка с другите дрожди и ще пиша.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот cervesa » 05 Апр 2016, 21:12

Колоидно помътняване?!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Дрожди за бутилкова доферментация

Мнениеот Mihail » 05 Апр 2016, 21:34

На същото положение съм като колегата dandilov. При мен не е точно като на парцали, но разклатя ли малко бутилката и всичко се вдига веднага и става грозно. След известно време се утаяват и бирата се избистря... ама е мъка тази газировка.Според мен изобщо не може да се говори за проблем с колоидна стабилност в този случай. Отворих по още една в неделята и има подобрение (газировка), а като че ли и "парцалите" бяха малко по-залепнали. За жалост няма нищо общо със снимката на Виктор от PET бутилката (каквито обикновено ми се получават и на мен...). Друсам всеки ден от събота насам и утре ще отварям за порден тест на газировка и седиментация.
Благодаря на всички за включванията, ще пиша ако имам повече информация по темата. :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron