И така,
Вчера правихме първата ни варка домашна бира, нещата не минаха по план, но няма да се откажем. Ще направя едно описание на процеса, за да помогнете евентуално с мнение, къде сме бъркали и какво трябва да подобрим.
500 гр. Пейл ейл и 500 грама пшеничен малц. - загряхме 3 литра вода до 55 градуса и изсипахме малца.
Плана беше: 50 гр - 30 мин, 62 гр - 30 мин, 72 гр - 10 мин. Изпитахме големи проблеми с поддържането на температурата, когато тенджерата е върху котлона (керамичен) температурата се вдигаше бързо, когато я махнем от котлона, спадаше бързо. Дори при котлон на ниска степен отново температурата се вдигаше защото самата повърхност все пак си е нагрята. Голямо мъчение варирахме с +/- 5 градуса на първия час от озахаряването. Направихме йодна проба - неуспешна. Държахме го още 20 минути на 63-70 градуса - пак неуспешна. Накрая вдигнахме до 72-75 градуса за 10 минути и продължихме с прецеждането. Използвахме торбата от магазина. Взехме проба пак от прецедената течност и като чели се получи, може би имаше леки отенъци на черно. Получихме около 7 литра прецедена течност.
Сложихме я да ври здраво, на 10 мин сложихме 5гр Магнум, 50 минути варене (много голяма част се изпари - можеби около 2-2,5 литра). Сложихме 5 грама Перла, вря още 10 минути и я охладихме на водна баня - отне ни около 20 минути да свалим температурата до ~22 градуса.
Когато първо отворих капака на охладената мъст ясно се виждаше пресичане и утайка. После стана мътно и не беше толкова видимо.
Тук може би ни беше и най голямата грешка. Бяхме стерилизирали фермататора (6л. туба за минерална вода) с разтвор на йодна тинктура във вода и после оплакнахме с дестилирана вода.
Нямахме тензух и решихме да прецеждаме от тенджерата в която варихме с маркуча с кран от магазина като използваме повторно торбатата от първото прецеждане. Естествено бяхме я измили, след това попарили с гореща вода, но все пак смятам, че замърсихме мъстта при преливането. Отделно загубихме още от мъстта и вместо да имаме 5 литра мъст (колкото смятахме първоначално) в крайна сметка напълнихме половината ферментатор (около 3л мъст). При прецеждането забелязах, че по дъното на тенджерата имаше неразстворен хмел - по всяка вероятност от ароматичния, добавен 10 минути преди махането от котлона - това нормално ли е? Също така мъстта имаше доста осезаема миризма на хмел и кафеникав цвят (което не мисля, че е правилно - все пак правим вайс бира. След първото прецеждане и преди варенето имахме доста по-приятен цвят)
Накрая изсипахме директно около 2,5 - 3 грама дрожди (Safbrew WB-06) и оставихме да ферментира (ако изобщо ще ферментира нещо).
И така - общо взето смятам първия ни опит за тотален провал в повече от едно направления:
- Не се справихме добре с поддържането на температурата (въпреки, че накрая като че ли имахме положителна йодна проба)
- Нямахме тензух за прецеждането във ферментатора, съответно заразихме мъстта с бактерии.
Следващата варка ще правим утре вечер. Мерките, които сме зели за подобрение.
- Смятаме да се придържаме към single infusion метод-а. Поддържането на една температура ще е по-лесно, отколкото на няколко.
- Ще вземем тензух. Как е най-добре да направим прецеждането във ферментатора? От охладената тенджера през тензуха и фуния директно в тубата или е хубаво да прецедим в друга дезинфекцирана теджера през тензух и след това с фуния във ферментатора?
- Взехме и Окорон 12, по-лесно ще стерилизираме с него.
Всякакви съвети ще са от полза!