Тази вечер бутилирах бирата. В бутилките влязоха 24 литра пиво. Дрождите са свалили плътността до 2,5 Плато. Според калкулатора това прави 6,17% ABV, без да броим добавената захар, която е около 7 гр. на литър! Мисля да запиша бирата 6,4-6,5% ABV. Пробвах я, на аромат, вкус и вид е ок, усеща се добре и горчивина. Заради хмела директно във ферментатора е станала по-мътна леко, но смятам, че в бутилките ще се избистри. Голям зор видях с количеството по-близо до дъното, задръстваше постоянно тензуха, но се справих
Това, което направих е, че паралелно с бутилирането си поиграх и направих така нареченото "миене на дрожди". За тези, които не са чували за какво става въпрос, това е процедура, която цели отделяне на утайката от дрожди, която е останала във ферментатора, от вече умрелите такива, хмелни частици и др. гадости. Преди да пристъпя към това "упражнение" изгледах бая клипове в нета и общо взето направих каквото видях там, а именно: преварих около 3 литра вода, докато прехвърлям бирата от ферментатора в други съдове, охладих тази преварена вода до около 20 градуса. След прехвърлянето на бирата, на дъното на ферментатора остана познатата ни утайка, смесена с по-голямата част от хмела за сухото охмеляване. Изсипах 3-те литра преварена вода във ферментатора, разклатих добре и цялата утайка се вдигна. Прехвърлих в бутилка от минерална вода (предварително дезинфекцирана) така получената смес и я оставих да се утаява. След определено време по-тежките и хмеловите частици се утаяват на дъното, като отгоре започва да се образува слой избистряща се течност. Според клиповете, които гледах, активните, живи дрожди се намират между тежката утайка и избистрящия се горен слой. След около 2 часа (може и повече), започнах да прехвърлям течността в буркани, които бях предварително подготвил и дезинфекцирал (стъклени с винтова капачка, ако не се лъжа с вместимост 750 мл.). Събрах общо 6 буркана, които също оставих да се утаяват на стайна температура. След още около час започнах да преливам и тях в други буркани, като целта бе отново да оставя утайката отдолу. Така след второто преливане имам общо 5 буркана, които са пълни на 70-80% и които сложих в хладилника. Според информацията в нета, след около седмица до две, течността ще се избистри много, а същинските дрожди ще се утаят на дъното на бурканите. След това вече е ясно, вади се буркан, прави се нещо като мини стартер да се осъзнаят къде се намират гадовете и се заквасва нова варка. Сигурно ще попитата, колко време може да се съхраняват в хладилник? Попаднах на мнения на американски домашни пивовари, твърдящи, че с подобни дрожди са заквасвали бирена мъст до 2-3 месеца от момента на отделянето им. Самите те споделят, че вероятно може и по-дълъг период да изкарат дрождите по този начин, но те не са експериментирали. Ами това е, по долу е снимка на бутилираната бира, а като се избистрят бурканите с дрожди, може да снимам и тях
P.S. Май съм си прецакал термометъра, струва ми се, че показва по-ниска от реалната температура