Проточния се използва когато имаш и още един съд за т.н. вирпул (водовъртеж) - след края на варката горещата пивна мъст се прехвърля с мощна помпа в друг съд с подобни размери на варилния и там се завърта силно.
В този въртоп на дъното падат всички горещи утайки, но не бива да се забравя и че при прехвърлянето пивната мъст се е охладила от почти 100 гр. на около 85 и вече няма изомеризация на хмела (иначе няма да са точни изчисленията за ИБУ).
След завъртането на вирпула се изчаква доста докато се избистри пивната мъст и чак след това се пуска по порточния охладител, където пада до ферментационна темпреатура.
Новите утайки падат във ферментатора, който обикновено е ЦКТ и могат лесно да се изхвърлят с първите паднали дрожди.
Така че ...
За нас е по-добре серпентина.