Здравейте, колеги!
Миналия петък варих следния шоколадов стаут експеримент.
Pale Ale Malt 2.4kg
Caramunich Malt 0.4kg
Carafa 2 0.4kg
Печен ечемик 150гр.
Маш ин 10 литра вода на около 75 градуса, температурата пада на около 68 и задържам за 1 час.
10 минути на 72
Маш аут на 78.
Промиване с 13 литра вода.
Варя 90 минути.
Внасям Crystal хмел още при завиране и 30 минути преди края. Търся около 25 IBU.
Няколко минутки преди края на варенето внасям и 160 грама какао и 250 грама лактозa.
Охлаждам до стайна температура, прецеждам ( голям ужас с това какао) и засявам Nottingham дрожди със стартер.
Ферментацията започна още същата вечер. На следващия ден беше в разгара си. Имаше доста плътна пяна отгоре.
На края на втория ден ферментацията беше започнала да стихва, но пяната се беше превърнала в каймак с мехури. Честно казано изглежда направо гнусно, защото е кафява от какаото.
Реших, че е зараза и започнах да се ровя за снимки на заразени бири. Разгледах десетки снимки на най-разнообразни диви дрожди, но такова чудо другаде не видях. Отворих ферментора за да помириша бирата, но не мирише на нищо друго освен бира. Дори се възползвах от супер-обонянието на бременната ми жена, но и тя не долови нотки нито на лепило, нито на кисело зеле.
Вижте и преценете сами.