Търсих доста информация по темата. Повечето програми като BeerSmith или Brewer's Friend приемат за batch size (размер на варката) количеството мъст във ферментора.
Brewer's Friend имат ъпдейт в софтуера, който позволява това да се смени на количество мъст след охлаждане. За BeerSmith, не съм сигурен дали има такава възможност, там пише само "Estimated batch size of the recipe, as measured into the fermenter" или "Измереното количество мъст, прехвърлено във ферментора". Също, по-голямата част от рецептите по чужди форуми използват количеството мъст във ферментора за бач сайз.
http://www.brewersfriend.com/2012/10/23 ... -upgrades/Batch Size:
Like the term efficiency, ‘batch size’ is also ambiguous. Up until this release, batch size meant how much wort is going into the fermentor for all recipe types. That still makes sense for Extract and Partial Mash recipes, which involve topping off the fermentor with water to hit target volume. This release does not change how Extract or Partial Mash recipes work.
All Grain and BAIB recipes now have a setting to change the ‘batch size target’ to ‘kettle’. Ending kettle volume becomes the batch size in that case.
Според мен, най-добрия вариант е да се придържаме към това което е общоприето. Най-малкото някой като ползва програма за рецептите, всичко ще се изчисли спрямо това кеот е заложено там. Така объркването ще е по-малко.