Карбонизация на бирата

Синтезирано всичко необходимо за начинаещите пивовари, за да сварят първата си бира от зърното до халбата.
Както и съвети къде и какво още трябва да прочетат и научат.
Правила на форума
Моля всички първо да прочетат тези две теми :
viewtopic.php?f=18&t=2564 (FAQ)
viewtopic.php?f=10&t=2711 (Основни вкусове и характеристики ...)
и после да питат :)

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот ВескоВарна » 21 Мар 2016, 12:30

Значи при 70% захарност, 5гр захар = 7,1гр мед. За 20л бира 143гр мед варнат в 150мл вода и разпределено пропорционално? Благодаря ще го пробвам!
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот Martin » 21 Мар 2016, 12:57

Няма нужда да вариш меда, просто го загрей до 85 градуса с малко вода да се разтвори. Проблема обаче при карбонизация с мед е че дрождите незнайно защо го консумират доста бавно, и ще ти се проточи газировката. Ако не искаш да ползваш бяла захар, просто си остави във фризера 5-7 % от мъстта преди да заквасиш с дрожди. Когато дойде време да бутилираш, просто изваждаш, размразяваш, кипваш за малко за стерилизация, охлаждаш и изсипваш при ферментиралата бира и бутилираш. Така се прави ако искаш бутилкова газировка, със спазване на немския закон за чистотата на бирата.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот dr_slavov » 21 Мар 2016, 15:15

ВескоВарна написа:Извинявам се,че упорито отбягвам бялата захар. С фруктоза някой пробвал ли е?

А каква е причината за отбягването?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот ВескоВарна » 21 Мар 2016, 21:11

Наясно съм, че тая захар ще я изядат "гадините", но човек като си има някакви здравословни предпоставки се настройва срещу определени продукти...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот dr_slavov » 21 Мар 2016, 23:42

До колкото видях искаш да карбонизираш с фруктоза. Само за справка, а пък ти си решавай.
Бялата кристална захар е 90% е захароза. Захарозата е дизахарид съставен от една молекула фруктоза и една молекула глюкоза.

Иска ми се да ти напиша още много неща, но на този етап ще се въздаржа.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот Martin » 22 Мар 2016, 10:24

ВескоВарна написа:Наясно съм, че тая захар ще я изядат "гадините", но човек като си има някакви здравословни предпоставки се настройва срещу определени продукти...


Всеки си ебе магарето както си знае. Като не искаш бяла захар давай смело с замразена мъст. 5-7 % от цялата сварена бира си замрази и после както ти казах по-горе.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот ВескоВарна » 22 Мар 2016, 11:42

Медът също е дизахарид, но фруктозата и глюлкозата са в друга пропорция. За първата ми варка вече е късно, но следващите ще са по швабския метод!
За колегите от Варна. Имам комшия, който може да ми достави сух лед! Аз лично ще го пробвам само ако бирата не е много хубава. :mrgreen:
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот dnk » 17 Юни 2016, 16:17

Martin написа:Проблема обаче при карбонизация с мед е че дрождите незнайно защо го консумират доста бавно, и ще ти се проточи газировката.


в медът освен захари има и други вещества, някой от които възпират ферментацията, което може да създаде проблеми при карбонизацията. Тогава дрождите са доста "уморени". Виждал съм да продават специални дрожди за медовина. Може би по прашинка или две от тях ще решат проблема.
dnk
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Юни 2016, 18:55

Re: Карбонизация на бирата

Мнениеот Martin » 18 Юни 2016, 12:18

Правил съм медовина със sacc.bayanus. Освен че им отне 30 дена, стана бистра и свалиха на 1.000. Получи се бяло сухо вино от мед.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Ако си начинаещ пивовар - моля прочети това !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron