Съм, но напират нови
Два дни под ред имам 10P от първоначални 17P, което е много. За тези два дни няма никакъв признак на ферментация. Всичко е спокойно и на повърхноста и като се вгледаш в самата бира. Гадовете са на дъното. Някои хора твърдят, че при използването на S-33 са имали подобни проблеми и дори след 4 седмици екстракта не е падал.
Позачетох се тук-там и излязоха няколко възможни причинители на проблема.
1. Дрождите да не са подходящи за висок екстракт. Само, че в случая са S-33 и по спецификация са.
2. Количеството на дрождите е малко. За малко под 7л сложих 5.5г предварително хидратирани (15 мин посипани в стерилна вода 100мл, разбъркани след това още 15 мин докато стана кремоообразно и във ферментатора) това количество е добре мисля.
3. Имам много неферментируеми захари и просто дрождите са си свършили работата и не могат да ги изкльопат. Това е вариант защото още в началото вероятно изтървах температурата и може да съм унищожил бета амилазата (ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ ПОЛЗВАМ ДИГИТАЛЕН ТЕРМОМЕТЪР).
Като възможни решения на проблема са дадени:
1. "Събуждане" на дрождите чрез "завихряне" на бирата във ферментатора.
2. Добавяне на пивна мъст от друга варка.
3. Седиш и чакаш и квото стане накрая.
Като горните май не са приложими ако случая е неферментируеми захари.
Та някой има ли сходни преживявания с този тип дрожди и евентуалното разрешаване на проблема?