Стаут

Модератор: Martin

Стаут

Мнениеот karakondjul » 11 Мар 2016, 15:42

Тука си натаманявам една рецепта за dry stout чрез BS2 като целта ми е начален екстракт ~11P и IBU ~ 35 та искам и вашето мнение дали съм на прав път

1.5kg Pilsner malt
0.20kg Carafa II
0.08kg Carafa III
Дрожди - S-33/5gr

5.5л озахаряване / 10л промиване (водата за промиването май ми идва множко аз си мисля за 8л. Как смятате? )

Озахараване
65C/60min
72C/30min
78C - mash out

Варене 70мин - 6.6g Nuggeт и 6.6g Saaz @60 и по 1.7g от същите хмелове @10

Гледам да го докарам 12л преди варене и 9л за ферментиране.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот svetlo » 11 Мар 2016, 17:44

Множко ще ти дойде водата, наистина. По мои сметки бих промивал с 8,5 литра. Ама зависи и колко изпаряваш по време на варенето - то за всеки съд е различно. Иначе според мен ще влезеш в категорията Dry Stout (ако това ти е целта де:)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 11 Мар 2016, 17:51

Целта е да го докарам до бира :D пък ако вляза и в някакви рамки - чудесно!
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот ALL_ON » 11 Мар 2016, 17:58

При стаута може и без ароматична доза хмел, аз поне така го направих и съм доволен от резултата. Тоест ползваш хмел само за вгорчаване.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот Martin » 11 Мар 2016, 18:05

Тея 72 градуса не ти трябват 30мин. Направи ги 10 най много 15. Увеличи водата за озахаряване на 6л, да не падне много пе-ха то на майша. За промиване 8л. Останалото изглежда добре.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 11 Мар 2016, 18:13

Благодаря за съвета. Като цяло целя по осезаем аромат/вкус на кафе.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот ALL_ON » 12 Мар 2016, 11:13

Щом търсиш осезаем вкус на кафе, значи ползвай само Карафа тип 1, той дава този вкус. Аз сложих 10% от него и постигнах желаното :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот st_jivko » 12 Мар 2016, 12:09

И печен ечемик спомага за кафения вкус.
На 1,8 бих поставил по 100 гр. печен ечемик
и Карафа2.Ароматичен хмел -няма нужда.
Но горчивия-8.5 гр.
И бих се целил на 8 л.във ферментатора.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Стаут

Мнениеот karakondjul » 13 Мар 2016, 23:09

Такааа.... варката я направих точно както съм описал в първия пост с разликата, че задържах на 72 за 10 мин. Сметките ми излязоха - пивна мъст 9л като резултат, НО екстракта е 17 :o Измерих го на 20г температура във ферментатора след обилно раздрусване. Очаквах около 12. Ползвам този захаромер.
Че някъде греша - греша, но къде?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Стаут

Мнениеот dandilov » 13 Мар 2016, 23:32

Карай и не се плаши... ще стане силна бира! Тъкмо няма да е податлива на случайни (пак да кажа "случайни") зарази. Пък ако оставиш някоя - друга бутилка да отлежи на хладно една година, е тогава ще е много як стаут! Това съвсем сериозно, ако си го направил с нужната хигиена разбира се!
С какви дрожди я закваси?
Важно е дрождите да понасят висок алкохолен градус! Иначе ще имаш сладък "Руски квас" :D
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Следваща

Назад към Ейлове (с горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта