от victoryvt » 13 Мар 2016, 17:42
За количеството бира е доста, което навява на мисълта че не са прецедени добре горещите и студените утайки след варката.
Изчакай да приключи ферментацията и веднага откалявай или направо бутилирай. Колкото по-дълго време се задържа бирата върху тази утайка, толкова по-голяма вероятност има да се развие някоя бактерия и да вкисне бирата.
Има и друг подход - да се източи бирата над утайката след ферментацията в друг съд и той да се внесе в хладилник или хладилна витрина за седмица за да се избистри (и в него да падне още малко утайка) и чак след това да се бутилира с добавка на захар.
Трябва да се спазва маниакална хигиена,защото след ферментацията бирата е силно податлива на зарази,а дрождите ден след ден отмират и се утаяват в утайка.
Ако се прекали с избистрянето има опасност да няма достатъчно жизнени клетки за газировката в бутилката.
Но като първа реакция спрямо дебелата утайка, за следващата варка трябва да се изчака да паднат утайките след охлаждането и да се изтегли само бистрото над тях, а накрая мътното с утайките да се прецеди добре през стерилен тензух или торбата от магазина.