лека утайка във ферментатора

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

лека утайка във ферментатора

Мнениеот gu100 » 13 Мар 2016, 11:23

Здравейте искам да попитам нормално ли е наличието на толко утайка във ферментатора ?
Прикачени файлове
2016-03-12 22.17.46.jpg
gu100
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Мар 2016, 13:19

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот gu100 » 13 Мар 2016, 11:40

В момента е леко спаднала и тече бурна ферментация
Прикачени файлове
2016-03-13 08.51.23.jpg
gu100
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Мар 2016, 13:19

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот victoryvt » 13 Мар 2016, 17:42

За количеството бира е доста, което навява на мисълта че не са прецедени добре горещите и студените утайки след варката.
Изчакай да приключи ферментацията и веднага откалявай или направо бутилирай. Колкото по-дълго време се задържа бирата върху тази утайка, толкова по-голяма вероятност има да се развие някоя бактерия и да вкисне бирата.
Има и друг подход - да се източи бирата над утайката след ферментацията в друг съд и той да се внесе в хладилник или хладилна витрина за седмица за да се избистри (и в него да падне още малко утайка) и чак след това да се бутилира с добавка на захар.
Трябва да се спазва маниакална хигиена,защото след ферментацията бирата е силно податлива на зарази,а дрождите ден след ден отмират и се утаяват в утайка.
Ако се прекали с избистрянето има опасност да няма достатъчно жизнени клетки за газировката в бутилката.
Но като първа реакция спрямо дебелата утайка, за следващата варка трябва да се изчака да паднат утайките след охлаждането и да се изтегли само бистрото над тях, а накрая мътното с утайките да се прецеди добре през стерилен тензух или торбата от магазина.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот gu100 » 14 Мар 2016, 09:23

Ще изчакам да свърши ферментацията и ще я сложа в друг съд за седмица в хладилника. А след тази седмица във хладилника после когато бутилирам трябва ли да я оставя на стайна температура или мога направо да я разливам в бутилките ?
gu100
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Мар 2016, 13:19

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот victoryvt » 14 Мар 2016, 10:02

Ако няма да се добавят дрожди няма значение температурата.
Вадиш, пълниш (с добавка на захар) и затваряш. След това бутилките ще добият стайна темп. и газировката ще започне.
Обаче с някои щамове дрожди може да има проблем с прекалено бързо утаяване (S-04 например) и да няма достатъчно дрожди за газировката. Това ще се разбере ако няколко дена след бутилирането не започне газиране.
Добра практика е да се бутилира в поне една ПЕТ бутилка (пластмасова), за да се следи на пипане газировката - бутилката става твърда.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот gu100 » 15 Мар 2016, 12:54

Сега ферментацията върви съвсем леко ,вече мога ли да премествам течността над утайката в друг съд за в хладилника?
gu100
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Мар 2016, 13:19

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот karakondjul » 15 Мар 2016, 17:44

Ето сходен мой проблем . При мен вкисването започна ден-два преди да пренеса бирата в хладилника. Иначе покупката на жълтата торбичка е може би следващото най-добро (след лаутертюн-а) в което съм инвестирал от към оборудване за момента. Дори не чакам да паднат утайките след охлаждане а направо минавам през нея.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот mirix » 18 Мар 2016, 00:04

gu100 ти утайката я остави, ами защо ти е толкова празен ферментатора? Най много въздушно пространство 2/3 от общото количество. като гледам, че имаш няколко поста ДА. Напълно нормално е да имаш толкова утайка без оборудване и серпентина за охлаждане. Дерзай с напредване във варките и времето ще се изчистят нещата. Аз сега имам толкова утайка при 100 л. варка :clap:
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: лека утайка във ферментатора

Мнениеот gu100 » 19 Мар 2016, 12:24

Съвсем начинаещ съм в домашното пивоварство и още не съм почнал да си правя по-големи варки :) иначе бирата я прехвърлих в друг съд и от 3 дни е в хладилника и се избистри доста
Прикачени файлове
2016-03-19 11.21.25.jpg
gu100
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 09 Мар 2016, 13:19


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron