Тази година направих комбинация Мерло и Памид.
Мерло - 107кг @ 23°Bx
Памид - 57кг @ 14°Bx
Мерлото и половината Памид ферментираха заедно, но понеже съдовете не позволиха, втората половина от количеството на Памида си ферментира в отделен съд.
При смилане на Мерлото и махането на чепките добавих калиев метабисулфит и 2 часа по-късно заквасих с Vitilevure LB Rouge.
На следващия ден добавих и сулфитирания Памид, като той беше разделен на две части, поради ограничения обем за големия ми съд. Ферментацията протече при температура вътре в съдoвете 20 - 23°C.
Дата Захари %
...............V150...V60
27.09.2015 24
28.09.2015 22 14,50
29.09.2015 21 14,50
30.09.2015 17 14,00
01.10.2015 10 13,10
02.10.2015 2,8 5,56
03.10.2015 0,5 4,30
04.10.2015 -1,2 3,5
05.10.2015 -1,2 2,40
06.10.2015 -1,2 1,60
07.10.2015 -1,2 0,80
08.10.2015 -1,2 0,25
09.10.2015 -1,2 -0,20
10.10.2015 -1,2 -0,37
11.10.2015 -1,37 -0,45
Синята графика е на 150л съд, а червената на 60л, като и двата не са пълни догоре.
На втория ден от началото на ферментацията посях и ЯМКФ бактерии и двете ферментации вървяха успоредно, като така имаше нужната топлина за бърза ЯМКФ.
Винцето беше отделено от джибрите на 8-ия ден - 04.10.2015.
Големия съд пусна около 100л, а малкия около 18л доста приятно "розе".
Джибрите ги залях с около 75л вода +15кг захар + 18г ДАФ и сварих доста прилична и много мека ракия.