За всеки стил бира, има препоръчително ниво на газировка. На повечето места го дават в "обем" - Volumes of CO2. В метрична система би трябвало да е в грама на литър CO2, но почти всички табили за газировка са в градуса Фаренхайт, psi и Volumes of CO2. Пускам една таблица, която има и двете.
В същонст, количеството разтворен CO2 в бирата се изчислява според известните газови закони. Това е една формула, с която могат да се правят сметки:
C = ((P+1.013)*(2.71828182845904^(-10.73797+(2617.25/(T+273.15))))*10)/1.96
C - ниво на газировка в Volumes CO2
P - налягане в bar
T- температура на бирата в градуси Целзий
Когато приложите определено налягане в кега, при определена температура, въглеродният двуокис започва да се разтваря в бирата докато се постигне равновесие. Ако държите кега винаги при една и съща температура и налягане, след достигна на равновесието, бирата няма да се газира повече. Обаче, ако промените някой от двата параметъра - температура на бирата или пък налягане в кега, газировката ще се промени докато се постигне отново равновесие. Ако държите кега в кегератор, тези проблеми са минимални, защото там температурата е почти постоянна. Ако обаче кега ви е на балкона например, разликите в температурата ще са доста големи.
Един пример - бирата ви е била с температура 15 градуса и сте задали налягане 1,5 бара, което прави 2,43 Volumes of CO2, което е нормално ниво на газировка за лагер. По някаква причина, температурата пада на 5 градуса, без да пипате налягането. Тогава, бирата ще се газира допълнително и разтворения газ ще стане 3,32, което вече е определено прегазиран лагер.
От таблицата долу, можете да видите как ще се промени газировката ако промените само температурата и налягането:
Тук можете да видите препоръчителните стойности за газировка:
http://www.perfectbrewsupply.com/wp-con ... -Style.pngС две думи - ако имате кегератор и сте го настроили на 5 градуса, за повечето стилове бира, това означава че трябва да настроите регулатора на налягането на 0,8-0,9 бара. От опит мога да твърдя, че при тези условия, газировката е добра, нито е малка, нито е голяма. Ако обаче, бирата ви стои на 20 градуса Целзий, ще трябва да направите налягането да е 1,9-2 бара за същата степен ан газиране.