Ферментацията не започва

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 22:56

Дефинирай отцеди - примерно вадя един черпак и го потапям в йодния разтвор (колко време да кисна или просто го потапям и изкарвам?) и чакам половин час да убие каквото има там или?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 23:14

Сега се сетих от къде ми е дошло 1 капка / 1л

viewtopic.php?f=18&t=2505&p=4284&hilit=%D0%B9%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0#p4284

Та при такъв разтвор ми биеше яко на йод и реших, че ако добавя още няколко капки ще се отрази на вкуса/мириса на бирата.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот daniel.trifonov » 08 Мар 2016, 23:22

Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 09 Мар 2016, 21:32

Такааа бурната ферментация явно отмина. Ето снимка как изглеждат нещата към момента.

Изображение

Въпросът ми е този пръстен, който се вижда където свършва мъстта нормално нещо ли е?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот DAHKO » 09 Мар 2016, 23:40

Тоя пръстен как го мразя...и на родата не го пожелавам даже. Ще ти докара някой друг бял косъм като дойде време за чистене.. Иначе, да, напълно нормално е да бъде там.
In hops we trust.
DAHKO
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 41
Регистриран на: 22 Фев 2013, 18:14

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот Martin » 10 Мар 2016, 10:31

Метална пръчка с вързана кърпа накрая и слагаш на дрелката. Чисти се перфектно! :)


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 10 Мар 2016, 10:44

А всъщност от какво е съставен тоя пръстен? Резултат от дрождите или утайка (последното ме съмнява тъй като ползвах жълтата тобичка от магазина. Една от най-добрите ми покупки до момента). Попитах за пръстена щото парен каша духа и се притесних да не се развият разни гадове на него :angry-screaming:
Последна промяна karakondjul на 10 Мар 2016, 10:56, променена общо 1 път
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот st_jivko » 10 Мар 2016, 10:52

И без дрелка става.
С 2-3 литра вода и белина колкото една малка ракия.
Запушваш с тапа ферминтатора и го обръщаш обратно.
На другия ден пръстена го няма.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот rajev » 10 Мар 2016, 15:01

Топла бода и малко сода каустик на люспи вършат чудеса аз така свалям и етикетите на бутилките.В казана сода –вода бутилките и ги накисвам падат от самосебеси.Ферментатора- топла вода и една супена лъжица сода каустик и го разлюляваш яко,оставяш го да се понакисне 5-10 минути после пак клатиш всичко пада без дори да се налага да ползваш четка.Накрая обилно плакнене с много топла вода и дезинфекция с йоден разтвор.Така направено 100% гаранция ,че няма да имаш проблеми
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron