Ферментацията не започва

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот st_jivko » 08 Мар 2016, 11:35

Ще пиеш бира.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот SDS » 08 Мар 2016, 13:14

Че и хубава с 15 екстракт и този цвят :D
Като падне нацяло пяната я прелей в друг съд без утайката измий и дезинфекцирай ферментатора и обратно във ферментатора за още няколко дни и в бутилките. Разбира се си следи крайния екстракт да падне до към 2-3P
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 13:19

Аз мисля да направя и едно сухо охмеляване така, че съветът ти се вписва идеално с идеята ми :text-thankyoublue:
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 21:15

Тая вечер душих какво пръцкат дрождите и като че ли еднаааа идея ми мирише на кисело (може и да си въобразявам тъй като предната варка се вкисна). Хмела, който съм ползвал - Northen Brewer, Hallertau mitt и Fuggles.
Това нормално ли е?

А клапана не изпуска понеже съм го лепил със силикон за дупката на капачката, но явно някъде не е хванало добре.
Не, че нещо се вижда, но ето и снимка

Изображение
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот dandilov » 08 Мар 2016, 22:16

Дезинфекцираш ли съдовете и с какво, или само ги измиваш?
Имай в предвид, че маниакалната хигиена на всеки етап от процеса, та чак до отлежаването в хладилника, е ключът към успешна варка!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 22:18

1 капка йод / 1л вода. С това правя дезинфекция
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот daniel.trifonov » 08 Мар 2016, 22:24

Това е прекалено малко йод. Има тема за нужната концентрация...
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот dandilov » 08 Мар 2016, 22:25

Малко е!
Вземи си една 2 - кубикова спринцовка (2 милилитра) от аптеката с игла.
Дозата е 1 милилитър ( 1 кубик дето му викат докторите) йодова тинктура на 2 литра вода.
Внимавай! Нито чертичка повече, че ще мирише на йод! Но и по-малко - не!
Това е дозата.
След изплакване с разтвора, само отцеди. Не изплаквай с вода след това, че всичко отива по дяволите!
Така и за ферментаторите, и за бутилките.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 22:35

Добре, а колко време след като дезинфекцирам мога да ползвам прибори, кофи и т.н?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот dandilov » 08 Мар 2016, 22:46

Половин час поне, за да се отцеди разтвора.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron