Ферментацията не започва

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 07 Мар 2016, 10:42

Здравейте,

Вчера направих втората си варка, която по мое мнение мина добре. Крайния екстракт бе 15P. И посях с дрожди (10гр нотингам за 18л пивна мъст) директно във ферментатора и го метнах в килера където температурата е 19 градуса. След 3-4 часа едвам забележимо на дълги интервали от въздушния клапан взе да бълкува. В момента 18 часа след посяването нищо не се случва. При предната варка по това време всичко протичаше нормално. Това, което не направих този път е да аерирам, а просто изсипах мъстта от високо.

Ако нещо пропускам като информация моля да ме коригирате.

Изображение
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот victoryvt » 07 Мар 2016, 12:41

Със или без аериране ферментация трябва да тръгне.
Изчакай да мине поне едно цяло денонощие от заквасването и тогава го мисли, засега е рано за притеснения.
тази снимка от кога точно е (колко време след заквасването) ?
Че нещо не ми харесва вида на "пяната" ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 07 Мар 2016, 12:48

Тази пяна започна да се образува час след посяване на дрождите, а снимката е 18 часа по-късно
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 07 Мар 2016, 21:38

Това са снимки 28 часа след посяване на дрождите. В клапана няма движение

Изображение
Изображение
Изображение

Някой предположения какво да правя или да си чакам?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот SDS » 07 Мар 2016, 23:10

Според мен бирата си ферментира. Може да ти изпуска от някъде и за това да не бълбука водния клапан. Ще се засили още ферментацията. Някой дрожди се активират малко по-бавно особенно ако не е добре аерирана мъста. Щом не мирише на вкиснало и няма гаден вкус значи всичко е на ред трябва и време.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 07 Мар 2016, 23:18

Въобще не съм аерирал. Посях дрождите и след 10-15 минути леко завъртях бутилката с идеята мъстта да залее дрождите.
На първата варка направих стартер - 200мл вода на около 25 градуса и 1 лъжица захар и след 15 минути ги метнах във ферменатора, ама тоя път просто изключих.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 07 Мар 2016, 23:20

Щом не мирише на вкиснало и няма гаден вкус значи всичко е на ред трябва и време


Еми това не го знам. От клапана не мирише. Освен да отворя тапата и да видя какво е положението?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот SDS » 08 Мар 2016, 08:16

Остави я да си изферминтира бурната ферментация като падне пяната изнери плътността и тогава я опитай ако искаш. Не мисля, че има проблем с тази варка.
Ако нямаш помпичка за въздух за аквариум просто я наливаи така в ферментатора, че да се запени и посяваш дрождите отгоре вътху пяната и те си знаят работата от там на татък.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот victoryvt » 08 Мар 2016, 10:07

Ти сигурен ли си че са Нотингам тези дрожди ?
Пяната ми прилича като от Маури Брю Драут ..
Което не е лошо де :)
Ще стане супер бистра бира с тях.
Не се вижда добре на снимките, но мисля че си върви ферментацията. Провери си клапана.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ферментацията не започва

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 11:01

Ти сигурен ли си че са Нотингам тези дрожди ?


Ами такива поръчах. Ако си ми пратил други :D

Иначе ферментацията мисля тече. Явно капачката на бутилката не хваща добре въпреки, че при затваряне видимо добре уплатнява. Надявам се това не е проблем?

Това е положението към момента


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Следваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron