nikolay.illov написа:German pale ale - 1.5 кг. 88%
Munich light - 0.130 кг. 8%
Caraaroma - 0.070 кг. 4% (70гр.)
Общо количество малц - 1,7 кг
Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 70 минути, покачване до 76°C и промиване (в новата кофа)
Охмеляване:
Nugget - 10 гр - 60 мин.
Fuggles -10 гр - 30 мин.
Challenger -5 гр - 10 мин
Cascade - 10 гр. сухо охмеляване, предвидил съм го за 1 седмица.
Дрожди: Nothinggham ale
Преизчислих рецептата обаче първо за 2 кг пейл ейл малц, след това реших да пусна по-голяма варка и я сметнах за 4 кг, и не знам как получих за хмеловете 7, 7, 3.5 и 7 грама. Хубава бира стана, ама като бутилирах, близнах и ми се стори много сладка. Сметнах с калкулатора IBU 13.13 и чак тогава стоплих каква грешка съм направил. Та сега си имам 24 литра сироп за кашлица
Поуката от историята е, че калкулаторите трябва да се ползват при съставянето на рецептата, а не както досега правех - да видя какво се е получило накрая...