Така да започнем първо с параметрите.
Бохемски пилзнер: Озахаряването многотемпературно, 55 градуса за 20 мин, 66 градуса за 45 мин и 72 за 20 минунти, всичко протече без спънки и учудващо без грешки. Варене само с Жатец до малко ИБУ около 20 (тогава още не се бях запознал със стила и го направих слабогорчив). Бистра течност влезе във ферментатора и си бълбукаше необоспокоявано точно 7 дни с начален екстракт 12% до краен 3 на около 12 - 13 градуса (толкова ми позволи мазето). Бутилирах с 0.5 грама захар и пак в мазето, този път времето позволи температурата да падне до 10 градуса и бях щастлив. След седмица газировка опитах и да не повярвам. Втората ми варка беше станала върхът и газировка и вкус и мога да отбележа че си искаше повечето горчивина но не беше болка за умиране. Занесох в работата и от 10 човека които я харесаха адски много 2-ма казаха че им остава вкус като от шипково вино, след това се съредоточих да усетя този вкус и наистина се долавяше доста леко. за ферментацията използвах дрожди Brew Masters Pilsner - Erbsloh - Германия (немски лагерни дрожди) 2 пакетчета за 20 литра понеже очаквах по ниски температури, но не се случиха. Всичко беше дезинфекцирано с пероцетна киселина в началото, а при бутилирането с препарата от магазина - финк окорон.