от Dejmos » 03 Мар 2016, 14:21
Clarion, това със захарите ми е малко странно. По принцип плодовата захар изферментира докрай. Какви други въглехидрати да има в плодов сок, освен захари?
Ако разчиташ, че ферментируеми са 6%, подсладиш до 20-ина.... и се окаже, че всичките са ферментируеми, ще получиш над 10% алкохол... а после ще добавиш и 0,25 с газирането.... Тогава дрождите ти наистина ще се озорят.
Препоръчвам ти да направиш някакъв тест преди основната ферментация. Сложи половин литър с нужното количество дрожди или малко мая. Като ферментира, ще знаеш колко са ти ферментируемите захари (не забравяй корекциите на рефрактометъра). И ще знаеш със сигурност, дали не са натъпкали сока с консерванти. Че може да е неприятна изненада.
Друг съвет - ябълков сок Vitafit от Лидл. Според етикета, 11% въглехидрати, от тях 11% захари. Рефрактометърът показва 11,8%. Няма консерванти. Два пъти съм правил с него, става страхотен сайдер. Бистър и ароматен. И цената му е добра - 1,70 редовно, 1,30 на промоция. Ползвам Ветивелюр ДВ-10 от магазина. Слагат се малко, правят малко утайка и залепват сравнително добре (е, не колкото Нотингам или С-04). Захарите ферментират до 0. Заради това става малко кисел - плодовите захари свършват, плодовите киселини остават. За втората партида откислих частично и подсладих със стеврия - 1/4 хапче (не помня от колко милиграма) на бутилка 330мл.
Ако ти хареса идеята, прочети назад в темата, писал съм. Прочети и отговорите на cervesa за ЯМК ферментацията.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл