Какво е това и други въпроси от начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот knasfas » 04 Мар 2016, 11:56

Aко вярно си измерил едва ли е приключила ферментацията :o и най-вероятно ще трябва да почакаш повече от 7 дни. Все пак на седмият ден можеш да измериш отново плътността. Може също така някога тогава да преместиш в друг съд за вторична ферментация, но за това по-добре да те посъветват по-опитните пивовари :D
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 04 Мар 2016, 13:19

Ами нивата във водния клапан са изравнени и няма бълбукане. По-късно днес ще измеря да видя какво е положението.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 04 Мар 2016, 15:10

Сега измерих и показва 4%. Тоест (20 - 4) * 0.52 = 8.32 :o
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 04 Мар 2016, 16:52

Откалявай и мести в друг съд. Ако не сладни - слагай в хладилника за една седмица. Ако пък сладни - остави съда на стайна температура за 4 дни и тогава в хладилника.
Ако вярно си премерил, при начална 20% и 4% крайна плътност, бирата трябва да е готова.
В такъв случай, ако след откаляването течността е бистра и без утайки, можеш дори направо да бутилираш. Въпрос на твое решение.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 04 Мар 2016, 16:55

Ако искаш истинска IPA, направи сухо охмеляване за 4-5 дни и тогава бутилирай.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 04 Мар 2016, 16:57

А мога ли да ползвам жълтата торбичка? Идеята ми е да филтрирам бирата, но ме притеснява дали и дрождите няма да се филтрират с нея?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 04 Мар 2016, 17:09

На този етап от процеса рискуваш да внесеш някаква зараза в бирата. Торбичката трябва да бъде стерилна. За целта трябва да я извариш за 5 минути, но не знам материалът, от който е направена дали позволява варене.
По-добре завържи маркучето за някаква (предварително измита и дезинфекцирана) пластмасова или дървена пръчка (тънка летвичка) така, че долния край на маркучето да отстои поне на 5 см. над утайката и изтегли бистрата част. Последните количества, ако не са се размътили, изтегли като накланяш тубата до където може.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 08 Мар 2016, 22:13

И какво казваш...? Вкисна се значи...
Сигурен ли си? Бие ли на оцет, или си въобразяваш, че е вкисната?
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 08 Мар 2016, 22:21

Абе биеше си на оцет. Въпреки това бутилирах 12 бутилки по 330мл ей така за спорта и ако стане ще я пия с мисълта за белгийски sour :D
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 08 Мар 2016, 22:27

:D О.К.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Предишна

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron