Прекалената пяна е от прекаленото вкарани белтъци във ферментатора.
Тая бира ако не вкисне , ще стане уникална !
Ще има силна пяна и голямо задържане, но пак казвам - ако не вкисне.
Белтъците (и многото хмел) помагат на пяната, но същевременно са добра почва за развитие на бактериите, които вкисват бирата.
Гледай и да не я прегазираш, че ще започне сама да излиза от бутилките.
Ако имаш свободен хладилник - след ферментацията вкарай цялата туба там и изчакай няколко дена да се избистри, точиш бистрото в стерилна кофа, измерваш литрите, умножаваш ги по 7гр. и отмерваш толкова захар за газировката. Разтваряш я във 150мл. вряла вода и сипваш сиропа в кофата с бирата, леко разбъркваш и започваш да пълниш бутилките (може и със стерилно канче, а бутилката да е под 45гр. наклон)
Газировка на стайна темп. 1 седмица и после в хладилника.
Ако забележиш че още преди пълненето мирише на кисело и на вкус е кисела - в канала.
И следващата - без тия белтъци във ферментатора.
Тъй като гледам 7 литра бира по 7гр. = 49гр. захар, че даже и 40 ще стигнат.