Какво е това и други въпроси от начинаещ

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот victoryvt » 29 Фев 2016, 15:29

Бирата ще стане и с утайките във ферментатора, но има голяма опасност да се вкисне бързо.
Следователно ще трябва да я пиеш бързо и на следващата бира да не вкарваш толкова много от тези утайки във ферментатора.
За всеки процес от зърното до халбата си има специфики и чалъми, които човек сам установява с течение на времето.
Няма как от първия път всичко да се изясни.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 29 Фев 2016, 15:57

Да, това ми е първа варка и в процеса си видях грешките и къде мога да подобря нещата.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот 5th-hokage » 29 Фев 2016, 16:16

Лично аз след една година още откривам къде може да се подобри нещо :) това му е хубавото.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 29 Фев 2016, 20:12

Така. Това е положението от преди малко. Утайката вече е слегнала на дъното, но има други проблеми

Изображение

Първо се извинявам за качеството на снимката, а сега конкретно въпросите.

1. Видно е, че ферментацията е бурна. Бурна, че чак излиза течност през водния клапан. Това проблем ли е?
2. Тъй като за да монтирам водния клапан пробих капачката на бутилката и уплътних с разтопен восък, но явно не е хванало добре та от основата на клапана "издиша". Това проблем ли е?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 29 Фев 2016, 20:46

1. Това маркуче, което се вижда да излиза от капачката, въобще не трябва да го има при положение, че използваш воден клапан. Махни го и му запуши дупката.
2. При наличие на толкова много утайка, няма как да спреш образуването на голяма пяна. утайката също подпомага доста пенообразуването. след 48 часа от началото на ферментацията ще се успокои и тогава извади, измий водния клапан и го сложи обратно с необходимото количество вода в него (до резките). Когато ферментацията приключи (спре да бълбука) и нивата на водата в двете части на водния клапан почти се изравнят, а също и утайката падне на дъното, изтегли с маркуче бистрата част над утайката в друг предварително измит и дезинфекциран ферментатор, и го сложи за една седмица в хладилника. Така ще падне и останалата утайка, и ще се избистри бирата. После бутилирай като затоплиш предварително бирата до стайна температура.
Така има шанс да спасиш злощастната варка.
3. Занапред контролирай стриктно температурите на озахаряване, ако искаш да направиш хубава бира. Това дето пишеш, че си изтървавал на моменти от 66 градуса до 75 градуса е пагубно за озахаряването. Рискуваш да прецакаш целия материал.
Ако озахаряваш между 63 и 67 градуса ( зоната на бета амилазата) ще имаш силна бира със слабо тяло. Над 68 градуса унищожаваш бета амилазата и дори да намалиш температурата след това, тя няма да работи.
Ако озахаряваш между 68 и 73 градуса (зоната на алфа амилазата) ще имаш слаба бира с плътно тяло.
Ако озахаряваш 40 минути на 63 - 66 градуса, а след това 30 минути на 70 - 72 градуса, ще имаш баланс.
Над 75 градуса унищожаваш и алфа амилазата и няма какво да ти озахари малца!

Хубава бира се прави само и единствено при стриктно спазване на рецептата и изрядна хигиена на всички съдове и пособия!

4. Твърде много хмел си сложил. Използвай някакъв онлай калкулатор следващия път. Например: http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator/
5. Твърде много ирландски мъх си сложил. Мярката е 1 гр. на 20 литра течност!
6. Твърде много дрожди си сложил. 11 грама е за 20 литра бира. Така като гледам си събрал около 9 литра в тубата, заедно с утайките.

Надявам се да съм бил полезен.

Успех занапред! ;)
Последна промяна dandilov на 29 Фев 2016, 21:06, променена общо 1 път
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 29 Фев 2016, 21:05

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Относно маркучето то това е зрителна измама тъй като зад ферментатора има друга бутилка и от там се подава този маркуч.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 29 Фев 2016, 21:07

^ Внесох малко допълнения в предния си "пост".
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот karakondjul » 29 Фев 2016, 21:38

Изключително съм ти благодарен за насоките. Искам да попитам какъв е проблема с хмеловете? Аз обичам силно ароматна бира с високо IBU (IPA примерно)
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот dandilov » 29 Фев 2016, 21:58

Ами според калкулаторът си постигнал IBU над 96.
Излишно е да се хаби хмел за толкова висока горчивина. Обикновено над 65 (IBU) езикът не го усеща вече... Все еднакво му е и 65 и 265.
Виж за аромат си трябва друго - "сухо охмеляване". То не дава горчивина, а само аромат.
Може да пробваш, след като преместиш във втория ферментатор. В тензухово "чорапче", но най-малко 3 ката тензух и предварително изварено за дезинфекция), сложи 10 - 15 грама ароматичен хмел. Завържи го и го пусни във ферментатора. Сложи му вътре и едно стъклено топче, за да потъне.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Какво е това и други въпроси от начинаещ

Мнениеот SDS » 01 Мар 2016, 01:28

Белтъците са пресечени добре при варенето, колегите са описали всичко подробно какво да правиш. Вземи си една торбичка от Виктор, (електронния магазин) и след охлаждането през нея и във ферментатора.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron