1. Това маркуче, което се вижда да излиза от капачката, въобще не трябва да го има при положение, че използваш воден клапан. Махни го и му запуши дупката.
2. При наличие на толкова много утайка, няма как да спреш образуването на голяма пяна. утайката също подпомага доста пенообразуването. след 48 часа от началото на ферментацията ще се успокои и тогава извади, измий водния клапан и го сложи обратно с необходимото количество вода в него (до резките). Когато ферментацията приключи (спре да бълбука) и нивата на водата в двете части на водния клапан почти се изравнят, а също и утайката падне на дъното, изтегли с маркуче бистрата част над утайката в друг предварително измит и дезинфекциран ферментатор, и го сложи за една седмица в хладилника. Така ще падне и останалата утайка, и ще се избистри бирата. После бутилирай като затоплиш предварително бирата до стайна температура.
Така има шанс да спасиш злощастната варка.
3. Занапред контролирай стриктно температурите на озахаряване, ако искаш да направиш хубава бира. Това дето пишеш, че си изтървавал на моменти от 66 градуса до 75 градуса е пагубно за озахаряването. Рискуваш да прецакаш целия материал.
Ако озахаряваш между 63 и 67 градуса ( зоната на бета амилазата) ще имаш силна бира със слабо тяло. Над 68 градуса унищожаваш бета амилазата и дори да намалиш температурата след това, тя няма да работи.
Ако озахаряваш между 68 и 73 градуса (зоната на алфа амилазата) ще имаш слаба бира с плътно тяло.
Ако озахаряваш 40 минути на 63 - 66 градуса, а след това 30 минути на 70 - 72 градуса, ще имаш баланс.
Над 75 градуса унищожаваш и алфа амилазата и няма какво да ти озахари малца!
Хубава бира се прави само и единствено при стриктно спазване на рецептата и изрядна хигиена на всички съдове и пособия!
4. Твърде много хмел си сложил. Използвай някакъв онлай калкулатор следващия път. Например:
http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator/5. Твърде много ирландски мъх си сложил. Мярката е 1 гр. на 20 литра течност!
6. Твърде много дрожди си сложил. 11 грама е за 20 литра бира. Така като гледам си събрал около 9 литра в тубата, заедно с утайките.
Надявам се да съм бил полезен.
Успех занапред!