Дрожди Т-58

Модератор: Martin

Дрожди Т-58

Мнениеот KpaTyH » 19 Фев 2016, 23:40

Здравейте, имам въпрос към ползвалите такива дрожди. Значи ползвах ги с идеята да стане wit, ползвах пилс малц и пшеничени флейкове. Направих 2 варки, едната е с 15 екстракт, другата с 11,7. Направих стартер и сложих отделно и сухи дрожди във ферментаторите. Околната температура е 18-19 градуса. Ферментацията започна бързо, половин ден някъде, като днес прави 7 пълни дена и на повърхността има още слой и в двата ферментатора. Досега съм ползвал единствено нотингам и на 5-я 6-я ден слой няма и бутилирам. Клапана бълбука веднъж на минута ,не съм мерил екстракт, защото не ми се отваря ферментатора, но ще го направя, ако се наложи. В интернет прочетох мнения, че Т-58 имат лоша флокулация. Как протича при вас ферментация с Т-58
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот asenr » 20 Фев 2016, 02:46

Щом бълбука клапана, значи ферментацията все още върви. При мен в момента ферментира вайцен с WB-06, клапанът спря да бълбука преди 3-4 дни, но още излизат малки мехурчета по повърхността. Ама каквото и да си говорим, без мерене ще са си празни приказки :)
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот KpaTyH » 20 Фев 2016, 19:10

Такаа..прибирам се от работа, слоя още си стои, клапана бълбука от време на време, не издържах и пуснах захаромера в единия ферментатор, този с 11.5 захарност. Захаромера отчете 1.5 макс доколкото видях от този слой. Някой нещо ? :D Не знам да бутилирам ли
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот asenr » 20 Фев 2016, 19:36

Аз бих измерил и другия и утре бих повторил измерванията. Не можеш да съдиш за ферментацията в единия ферментатор по ферментацията в другия. А за да прецениш дали е спрял процеса, ти трябват две измервания в два поредни дни. 1,5 ми се струва прекалено малка цифра, да не си объркал нещо?
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот KpaTyH » 20 Фев 2016, 19:51

И на мен ми се стори малка, но проверих 3 пъти да съм сигурен :) Сега прочетох, че на някои хора им смъквало до 1,3. Захаромера ми е евтин - http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_28_29&products_id=296 и не знам колко точно показва. Мен ме притеснява бълбукането от време на време ;) Ако го нямаше да бях бутилирал вече, утре е 9 ден :)
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот victoryvt » 20 Фев 2016, 19:59

Бълбукането може да е от освобождаване на разтворен ЦО2 поради затопляне.
Ако е минала цяла седмица от заквасването и температурата ти не е падала драстично - всичко е свършило отдавна.
А слой пяна има пак заради това освобождаване на ЦО2.
Нещо както задържането на пяна в чашата.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот svetlo » 21 Фев 2016, 00:55

@Кратун - за евтините захаромери - днес си играх малко с моя и сега ще пусна една забавна тема :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот asenr » 21 Фев 2016, 13:31

KpaTyH написа:Захаромера ми е евтин - http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_28_29&products_id=296 и не знам колко точно показва.

0.5 е между нулата и първото деление под нулата. Ако потъва до цифрата 5, там е 5.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Дрожди Т-58

Мнениеот KpaTyH » 21 Фев 2016, 18:32

между първото под 0 и второто :) както и да е рисукувах и бутилирах :) дано няма изненади
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron