Модератор: Martin
Delikatesi.es написа:Направих бъркалка с вентилаторче на 220 волта. Същото по размер и вид, като тези на 12 волта за компютрите. Сложих един магнит по средата на оста и върти яко. 2 л. вода ги прави на торнадо. Върши работа така както си е и не мисля да му търся вариант за намаляване на оборотите.
Единствения проблем, който виждам за сега е, че се нагрява докато работи. Някой друг правил ли е бъркалка с такъв вентилатор? Имал ли го е този проблем с нагряването?
И един по-страничен въпрос. Някой пробвал ли е да избива краве масло с бъркалка? Една булка ме попита и ми стана интересно.
MadButcher написа:Доколкото знам: 10л.мляко - 450-500гр. масло. Смятай каква бъркалка ще трябва! Баба ми имаше такава, но не магнитна ами дървена. Висок дървен чебър и нещо, с което се блъска докато се избие маслото. Наистина излизаха малки количества. Остатъчният продукт обаче си заслужава повече от кравето масло - мътеницата. Има невероятен вкус. Преди десетилетия са я продавали по магазините като друг остатъчен продукт - изварта. Сега или я вкарват в друго производство, или технологията е такава, че не остава мътеница.
MadButcher написа:Доколкото знам: 10л.мляко - 450-500гр. масло. Смятай каква бъркалка ще трябва!
Martin написа:Лошо няма да загрява, ако не вдига над 25-26 градуса на стартера. Някои бъркалки са даже с нагревател.
Назад към Ферментация и дрожди
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта