Рибена чорба

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Рибена чорба

Мнениеот mirix » 16 Фев 2016, 21:34

Малко да сготвим и някоя по диетична гозба, за разтоварване преди блажното.
Така да започнем от рецептата, а после технологията.
1 глава и опашка от сом. 1 глава от толостолоб и 1 от шаран и амур. В крайна сметка каквито намерите, но да са поне 2 вида.
1 глава лук нарязан на дребно.
1 средно голям морков.
Мащерка- прясна и сушена. Прясна има в метро.
Девисил. Пресен и сушен.
Магданоз.
Главите се почистват от хрилете и се сваряват в подсолена вода. След това сока се прецежда, а главите се почистват от мръвката и се накъсва на парчета около 1 см. Нарязват се лука и моркова и се слагат в сока от рибата. След като заврат се добавя и 1 кафена чашка ориз. Когато ориза поуври около 20 мин. слага се и чер пипери се добавят 2 супени лъжици домати. Слагат се и сухата мащерка и девисил и малко магданоз. След още 10 мин. се добавят парчетата риба. Добавя се и малко лимонена киселина. Така чорбата ври още 10-15 мин. След като се изключи се слагат свежите подправки накълцани на не много едро. Оставя се така 10 мин след което се сипва с голямо парче лимон. Като преди да добавите лимона в супата се изстисква малко.
Да ви е сладко.
Ето и снимка на готовата чорба.
IMG_20160216_194624.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рибена чорба

Мнениеот Martin » 17 Фев 2016, 11:39

Ммм изглежда вкусно.... Долу горе същата правих миналата година, само че с глави на паламуд и цели попчета.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Рибена чорба

Мнениеот mirix » 17 Фев 2016, 12:13

И аз съм правил така, но там малко проблем с костите има. Тук чистенето става по лесно.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рибена чорба

Мнениеот victoryvt » 17 Фев 2016, 12:26

Не виждам целина, а според мен - трябва.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Рибена чорба

Мнениеот mirix » 17 Фев 2016, 12:50

Може и целинка да се сложи , но не съм се сещал :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рибена чорба

Мнениеот SDS » 17 Фев 2016, 13:57

image-5b363a3c98db90dbcdb91f238481f103a58bfb1c6d78b458cefc21c7eecd3572-V.jpg

Миро и аз имам почти същата снимка като твоята. :D
Поздравления за рецептите на мезета и гозби има какво да пробва човек все пак са "Ориджинал" :D
Наздраве!
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Рибена чорба

Мнениеот mirix » 17 Фев 2016, 15:01

Мерси и аз имам подобна на твоята
IMG_20160125_213544.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рибена чорба

Мнениеот dr_slavov » 17 Фев 2016, 23:38

victoryvt написа:Не виждам целина, а според мен - трябва.

Е тук вече развалихме чорбата. :)
Слага се лющян (девесил). Много прилича на целината по вид и аромат, но е различен. Дава така харектерния аромат на рибената чорба.

п.п. Шегувам се. Истината е, че целината е добър заместител на лющяна когато не разполагаме с такъв. ;)
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Рибена чорба

Мнениеот rajev » 18 Фев 2016, 09:10

CCI18022016.jpg
От професионалния рецептурник за заведения и кухни
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Рибена чорба

Мнениеот Martin » 18 Фев 2016, 10:40

Ох да, на една рибена чорба и трябва и хрян. Аз си го настъргвам отделно с лимон и си го слагам преди сервиране.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron