Hard Apple Cider

Модератор: Martin

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 01 Дек 2015, 17:21

Миро, по-нагоре си писал, че захарността ти е била 0. Ако си добавил захар за газировката как така не се газира толкова време?
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот mirix » 01 Дек 2015, 18:12

Хм и аз това се чудя, някои бутилки имат слаба газировка, Като отворя капачката излиза пушек, но като се пие не се усеща газировка.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 13 Фев 2016, 21:08

Заложих нова доза хард сайдер.
10,5 л ябълков сок Vitafit от Лидл в 11л туба от минерална вода. Навих около тубата отоплителния кабел, върху него тънък лист разпенен полиетилен за топлоизолация (но като гледам прогнозите, ще ми трябва охлаждане, а не затопляне).
Предният ми сайдер стана доста кисел, след като изферментира всичката плодова захар, затова откислих този с 30 гр. калиев бикарбонат (откислител за вино). Тествах предварително количествата - ферментирах половин литър и започнах да добавям откислител, докато спрях да усещам кисело. Дозата беше 5гр/л. Сложих 3, все пак да се усеща.

Сегашната партида ябълков сок е с по-висока захарност - 11,8, преди беше 11. Ще отиде на 6,5% алкохол.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Martin » 13 Фев 2016, 23:54

Хм.. Доколкото знам и съм ползвал калиев карбонат, винаги е след а не преди ферментацията. Ще питам жената тя ще каже дали може и преди.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 14 Фев 2016, 00:10

Аз пък киселото го търся като вкус и добавих и малко захар към кауфландския кюстендилски сок, за да отида на алкохол около 9. Опитахме го на последната софийска сбирка. Сега съм го баннал твърдо до Гергьовден, пък да видим какво ще ставе. С какви дрожди е последният ти опит?
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот cervesa » 14 Фев 2016, 10:39

По време на мало-лактичната ферментация ,яблъчната киселина се обръща в млечна,която е по-мека и киселинност от 3,2-3,8 Ph,е нормална.
Мало-лактичната ферментация,(при ферментация не само сдиви дрожди),но и с културни,може да протече естествено,с повишаване на температурите напролет.Не напразно се казва,че заедно с дръвчетата,разцъфва и сайдера:).А и за крафт сайдер са си необходими 4-5 месеца!
За конкурса ще предоставя един кег от последната реколта за разливане :)
Ай,Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 14 Фев 2016, 13:11

И първия, и втория опит бяха с Ветивелюр ДВ-10.
За шампанско и вина, устойчиви на киселини, на SO2 и алкохол. Слагат се в доста малки дози и затова се получава добра бистрота. 3 грама за 10 литра. Аз сложих 4, защото са отворени отдавна и може да има поумрели.
Заложих вчера следобед, сутринта вече имаше активност на клапана.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Dejmos » 24 Фев 2016, 22:11

cervesa написа:По време на мало-лактичната ферментация ,яблъчната киселина се обръща в млечна,която е по-мека и киселинност от 3,2-3,8 Ph,е нормална.
Мало-лактичната ферментация,(при ферментация не само сдиви дрожди),но и с културни,може да протече естествено,с повишаване на температурите напролет.Не напразно се казва,че заедно с дръвчетата,разцъфва и сайдера:).А и за крафт сайдер са си необходими 4-5 месеца!
За конкурса ще предоставя един кег от последната реколта за разливане :)
Ай,Наздраве!


Използвам пастьоризиран сок. Спазвах параноична хигиена и предполагам, че освен дрождите в сайдера няма микроорганизми. В такъв случай предполагам трябва да внеса бактерии за малолактична ферментация. В какви количества и на кой етап? (Ферментацията почти е приключила)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот cervesa » 25 Фев 2016, 08:34

По принцип крафт сайдера се прави от 100% ябълков сок,и лакто бацилите са си в него.Те се активират след като приключи ферментацията на сакаромиците,и се повишат температурите напролет.
В твоя случай,вземи дрожди за ЯМКФ за вино,и използвай завишена доза за вино,съгласно препоръката на производителя,например 1,5 до 2 пъти повече.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Hard Apple Cider

Мнениеот Foreigner » 25 Фев 2016, 11:06

Темелко, а какъв е шансът ЯМКФ да протече след бутилирането и добавянето на захар за газировка? Без да са добавяни гадинки.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта