Зрял Боб в гърне

Всичко за мезетата - Мръвки, салати, готварски рецепти ...

Модератор: mirix

Зрял Боб в гърне

Мнениеот mirix » 03 Фев 2016, 17:35

Покрай тез суджучета цъкнах и един бобец в гърне.
Рецептата е следната:
От предната вечер накисвам боба във вода с 1 чаена лъжичка хлебна сода. той си набъбва прилично.
На другия ден го премивам и слагам в гърнето.
Нарязвам морков, чушка , лук и слагам 3-4 лъжици домати консерва, или лятото пресни домати.
Всичко се слага наведнъж и лъжичка сол. След 2 часа от слагането е готово.
След като го спра слагам магданоз и гюзум както му викат тук или джоджен.
Варя го на газовия котлон поставен върху алуминиева плоча дебела 1см.

Снимки в следващия пост, че ми е по лесно от ГСМ.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот mirix » 03 Фев 2016, 17:36

IMG_20160203_155046.jpg

IMG_20160203_163452.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот dr_slavov » 04 Фев 2016, 10:00

Същата рецепта, но различен начин на готвене.
Слагаш го вечерта към 22,00ч във фурната, но на 130 градуса. Сутринта като станеш е готов. Може да изглежда голям разход на енергия, но всъщност поради по-ниската Т, фурната в голяма част от времето е изключена. Вкуса на бавно сготвен боб е унукален.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот mirix » 04 Фев 2016, 11:09

То по принцип така и трябва да се прави, но това е съкратен вариант. Иначе за жили в гърне задължително във фурната.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот rajev » 13 Фев 2016, 11:00

mirix колко вода слагаш на един пакет бобец?
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот mirix » 13 Фев 2016, 16:05

На око, но долу горе 3 към 1. Сипваш в дълбока купа. Колкото е боба 3 части вода.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот rajev » 13 Фев 2016, 17:57

Говорим вътре в гърнето колко вода се слага нали?
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот rajev » 13 Фев 2016, 18:08

А забрашняваш ли го или така се хапва?
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот svetlo » 13 Фев 2016, 18:59

Сакън! Боб не се забрашнява, ще го затриеш :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Зрял Боб в гърне

Мнениеот mirix » 13 Фев 2016, 20:20

Значи в гърнето, което съм описал. После ако искаш пържен боб. Слагаш в тигана 2-3 супени лъжици брашно и ги запържваш докато си промени цвета жълтеникав, на края на запържването слагаш 1 лъжица червен пипер. Внимавай само че бързо загаря. През цялото време бъркаш енергично. Когато потъмнее червения пипер започваш да слагаш боб чорбата с черпак. Разбъркваш пак и добавяш докато ти хареса на консистенция. Оставяш го да заври и да покъкри 10 мин.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Следваща

Назад към Мезе за бира, вино, ракия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта