Bohemian Wannabe

Модератор: Martin

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот victoryvt » 08 Фев 2016, 17:59

Ами сега ще видиш големия ... (зор) - да ги накараш пак да бачкат.
Стопляй до 13-14гр. и ги ръчкай някак да стават от дъното, щото те са там полегнали.
Ще тръгне, ама ще иска да чиракуваш :)

За Cervesa - те австралийски ама лагерни , иначе с тях каква бира да правя ? Австралийски лагер няма ...
Даймънда вече сме ги пробвали всички, ясни са.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот st_jivko » 08 Фев 2016, 18:36

Ето затова една година варя само ейлове.
Там нямам издънки.
Но няма отказване.Имам още една доза лагерни дрожди.
Проблемът е,че ще мога да ги засея чак утре вечер.
И това ако не помогне,следващата седмица ще подходя с повече
внимание/нова варка/-докато стане.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот Dr1nata » 09 Фев 2016, 00:25

@vsd, краднАх го от една скандинавска дизайнерка, ако не се лъжа. Поиграх си малко, колкото да сменя името.
@st_jivko, няма да се плашиш, ще ги друсаш докато тръгнат :) Аз се бях стреснал, че малко са ми дошли дрождите, щото много бавно се случваха нещата, ама са вече към края си. Вчера ги изместих за диацетилна пауза. Верно, по-бавно от предния път стана всичко, ама ще стане (надявам се :D ). На 20ти януари варих, на следващия ден заквасих 21-22 литра с 2.5 литра стартер от 11гр Даймънд. Явно не му е било достатъчно и две седмици търчах като гламав с ферментатора между терасата, хола и мазата за да им поддържам 12-14 градуса, но съм оптимист
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот st_jivko » 10 Фев 2016, 11:14

Днес се прибрах и... радост в къщи.
Трети ден лагерчето спокойно си ври-на 10 сек.-бълбучка.Пяна-1 пръст.
Притеснява ме малко температурата във ферментатора-17гр.
при околна 15 гр.Май ще го нося в гаража на 10 гр.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот rajev » 10 Фев 2016, 12:45

Живко мести го на студено.17 градуса е много за лагер .
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот st_jivko » 10 Фев 2016, 13:28

Разквартирована е на 10 гр. околна температура.
А мога ли да разчитам на бутилкова газировка, след като
падне екстракта с дрождите от ферментацията,или трябва
да слагам допълнително?
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот damyan_rm » 10 Фев 2016, 13:52

Не би трябвало да имаш проблми с газировката в бутилките ... моите ги държа на "стайна" за 5-6 дни след бутилирането и им е достатъчно ... хем и да си "довъшат" работата с диацетила ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот rajev » 10 Фев 2016, 15:12

st_jivko kato падне екстракта на 5% затопли до 18 градуса за около 20 часа за диацетилна пауза.После остави ферментацията да прикключи на хладно ,след като дрождите свършат работа и паднат в утайка точи бирата в чист съд като махнеш утайките и я пращай на студено 1-2 градуса да лагерува поне за 14 дни (може и по дълго да лагерува).После бутилираш като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО добавяш дрожди в бутилките.
Поздрави
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: Bohemian Wannabe

Мнениеот st_jivko » 10 Фев 2016, 15:31

Благодаря, rajev.
Ето това последното ме интересуваше.
И понеже ми е първият лагер,много ми
се ще да стане от раз.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Предишна

Назад към Лагерни бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron