Здравейте колеги!
Преди 2 седмици бутилирах стаута, който сварих на бъдни вечер и искам да споделя рецептата
Малцове:
Pale malt 4,2 кг
Wheat malt 0,8 кг
Caramunich 3 0,7 кг
Carafa 2 0,5 кг
Roasted barley 0,3 кг
Хмел:
Magnum 40 g @60
Irish moss @10
Мая:
Nothingam ale - 11g със стартер.
Вода:
Чешмяна, Софийска (дехлорирана) - 19,5 л за озахаряване; 26 за промиване.
Майшуване - 66 градуса за час, 72 - 10 минути.
Варене - 70 минути. Начален екстракт - 13,5* Брикс. Горчивини - 47 IBU.
Ферментация на 20 градуса - 17 дена, 7 дни на 15 градуса. Привиден (краен) екстракт - 3,7* Брикс.
Студено отлежаване - 7 дни на 5 градуса.
Бутилиране с 5,5 грама захар на литър - 8 дни за газиране на 20 градуса.
Алкохол по обем - 5,3%
Следва отлежаване на 5-6 градуса до изчерпване на количествата
Препечените нотки са уникални. Ненатрапчива горчивина. Много пивка и някак кремава до известна степен. За жалост при затопляне над 12-13 градуса има леки нотки на висши алкохоли, но ако се пие по-хладка от това всичко е 6
Наздраве!